mirandaveganchallenge thbJa, in het Midden-Oosten houden ze erg van kaas en andere zuivel, dat is waar. Maar ook van groentegerechten, stoven, soepen en granen. Met een beetje fantasie komen ook veganisten een heel eind met de keuken van deze regio.

Soepen

Als basis voor soepen zijn bijna alle groenten en peulvruchten geschikt. En laten deze producten nu ruim vertegenwoordigd zijn in het Midden-Oosten. Probeer bijvoorbeeld eens de klassieke Marrokaanse Harira, of deze lekkere linzensoep. Experimenteer er gerust op los met kruiden en specerijen, voeg bijvoorbeeld een lepeltje harissa toe, of garneer met verse koriander.

Groentegerechten

Paprika, aubergine en courgette; deze groenten kunnen niet ontbreken in de Midden-Oosterse keuken. Je kunt gegrilde groenten met verse koriander en olijfolie serveren als bijgerecht. Voeg wat tomaten, knoflook, komijn en citroensap toe en maak er een salade van als voor- of buffetgerecht. Deze Marokkaanse groenten zijn ook een aanrader. Wat groenten betreft mogen de bonen zeker niet vergeten worden. Je kunt alle kanten op met bonensalades, of verwerk ze in stoofgerechten. En natuurlijk varieer je er ook lustig op los met hummus.
courgette  machteld

Couscous

Uiteraard, couscous! Je kunt het snel of langzaam bereiden, koud of warm eten en combineren met allerlei lekkere smaken. Combineer de couscous bijvoorbeeld met de gegrilde groenten van het hoofdstukje hierboven. Altijd goed is ook tabbouleh , dit kun je zowel met couscous als bulgur maken, aan jou de keus. Verder eet je couscous natuurlijk als bijgerecht bij tajinegerechten.

Tajine

De tajine is een aardewerken pot met een kegelvormige deksel. Hierin worden veelal stoofgerechten bereid, zoals deze Marokkaanse worteltajine. Het concept is eenvoudig: zet de tajine op het vuur en verwarm hierin olijfolie. Voeg kruiden, specerijen en andere smaakmakers toe. Doe er vervolgens de groenten van jouw keuze bij en wat vocht, zet het vuur laag en doe de deksel op de tajine. Laat dit zachtjes garen en serveer vervolgens met couscous, lekker (turks) brood en een frisse salade. Zo heb je heel simpel een tafel vol lekkers.

Mezze

Dit zijn de tapas van het Midden-Oosten, een heleboel kleine hapjes tegelijk op tafel. Maak kleine porties van de gerechten hierboven. Zorg voor smakelijke dips zoals natuurlijk de eerder genoemde hummus, maar ook baba ganoush . Extraatjes zoals ingemaakte citroenen, pickles, vijgen en falafel maken het helemaal af.

Als veganist hoef je duidelijk niets te missen in de Midden-Oosterse keuken. Dus kook en eet smakelijk!

Miranda, gastredacteur tot 2016. Koopt heel graag keukenspulletjes.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter