Vegatopia doet dit jaar opnieuw mee aan De Week van de Smaak. Wij vroegen ons af: als je een ambachtelijk gemaakt streekproduct blind proeft, proef je dan écht dat het ambachtelijk is? Vandaag drie a's: aardbeien, appel en appelsap.

aardbeien

Aardbeien

A: Aardbeien klasse A, Holland, C1000 (2,29 voor 500 gram)
B: Hollandse aardbeien Milan van Jan Robben via Marqt, (3,95 voor 400 gram)

Dat beide eruit zien als aardbeien staat vast; gelukkig niet overdreven ‘perfect’. Het blijkt maar weer dat een smaaktest doen moeilijk is en om bijna perfecte laboratoriumtoestanden vraagt: de aardbeien van Marqt zijn net iets kouder dan die van C1000 en ruiken daarom minder zoet. De C1000 aardbeien ruiken daarentegen naar perzik.

De C1000 aardbei is wat roder van kleur en wordt ook zoeter bevonden, maar ‘smaakt alsof ie op het randje van het houdbare is’. Dat kan wel kloppen, want dit was het enige onbeschimmelde bakje dat we bij C1000 konden vinden. De ander aardbeien worden wat bleekjes bevonden. ‘Die van C1000 lijken op een toetjesaardbei en die van Marqt is meer een salade-aardbei’. Over de mate van zuurheid verschillen de meningen.

De meningen verschillen, maar die van C1000 wordt net iets beter gevonden, zeker nadat de prijs van de Marqt-aardbei bekend is gemaakt.

appelstukjesAppel

A: Jonagold uit de schappen van Marqt, uit de streek (1,17 voor 3)
B: Jonagold van uit de ‘gewone’ supermarkt (0,75 voor 4)

De supermarktappel heeft de voorkeur, hoewel de meningen wat verdeeld zijn. De supermarktappel is frisser, heeft meer smaak, is complexer. De Marqtappel is wat meliger en vlak qua smaak.

Als je een zoete appel zoekt, dan is de Marqtappel wel wat, maar voor een frisse appel moet je bij de super zijn.

Appelsap

A: de appelsap van de Marienwaerd (1,95 voor een fles)
B: Appelsientje, Goudappel (0,96 voor een pak)

De appelsap wordt blind geproefd, want de een is troebel en de ander helder. Appelsap van de Marienwaerd is ‘appelig’ maar ook ‘erg zuur’ en ‘of je een appel opdrinkt’. Appelsientje is zoet, maar smaakt ‘gezoet’, voor sommigen een ‘dorstlesser’.

De meningen zijn erg verdeeld, Appelsientje krijgt 1 stem meer.

De ambachtelijke producten komen van Marqt, de andere producten uit 'gewone' supermarkten en winkels.

Tekst: Tertia & Annemieke
Foto's: Annemieke

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter