Vegatopia doet dit jaar opnieuw mee aan De Week van de Smaak. Wij vroegen ons af: als je een ambachtelijk gemaakt streekproduct blind proeft, proef je dan écht dat het ambachtelijk is? Vandaag iets gezonder dan gisteren: brood, komkommer en tomatentapenade.

broodBrood

A: bruine baquette van Bakker Bart (0,89)
B: meergranen stokbrood van Marqt (1,35)

Een blinde test wederom, want het uiterlijk van het Marqt stokbrood is opvallend ‘alternatief’ (veel zaden) en die van Bakker Bart is nogal saai.

Het Bakker Bart brood valt tegen, de binnenkant smaakt nergens naar, maar de korst is wel te doen, “lekkere korst, verder niets bijzonders,” hoewel anderen de korst weer bitter vinden. Het brood is ’s ochtends gekocht, maar sommige proevers vermoeden dat het al minstens een dag meer in de winkel lag. ‘Wel goed genoeg om in de knoflooksaus te dippen’.

Het Marqt stokbrood wordt door het panel beter beoordeeld maar is wel ‘wat dominant als er ook nog beleg op moet’, ‘wel zoals brood hoort te smaken, maar niet wat je je direct bij stokbrood voorstelt’.

Komkommer

A: Streekkomkommer van Marqt (0,79)
B: C1000 Hollandse komkommer klasse 1 (0,69)

Over komkommer valt meer te zeggen dan je denkt. Die van C1000 blijkt ‘vlak’ terwijl die van Marqt ‘meer geur’ heeft en ‘frisser’ smaakt. Marqt wint.

twee soorten tomatentapenadeTomatentapenade

A: Tapenade pomodori, Grand Italia (2,19 per potje)
B: huisgemaakte tomatentapenade van Marqt (2,95 per klein bakje)

Van de tapenade van Grand Italia zijn we onder de indruk, maar in de slechtste zin van het woord. Wat een zoute hap! Net alsof er alleen maar zongedroogde tomaten in zitten en verder niks.
Die van Marqt is alles wat die van Grand Italia niet is: lekker, smaakvol. Er zitten overduidelijk nog wat andere ingredienten in dan alleen tomaat, maar hij smaakt ‘wel wat alternatief’.

De ambachtelijke producten komen van Marqt, de andere producten uit 'gewone' supermarkten en winkels.

Tekst: Tertia & Annemieke
Foto's: Annemieke

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter