Vegatopia doet dit jaar opnieuw mee aan De Week van de Smaak. Wij vroegen ons af: als je een ambachtelijk gemaakt streekproduct blind proeft, proef je dan écht dat het ambachtelijk is? We beginnen zoet, met koekjes, chocola en jam.

koekjes testenKoekjes

A: Granenbiscuits, Time-Out, LU, 1,47 kleine verpakking
B: Granenbiscuits, Doves Fruity Oat, 2,23 kleine rol

Het LUkoekje ziet er aantrekkelijker uit: mooi warm van kleur. Het Doves-koekje doet grauw aan ‘alsof het uit een jaren ’50 overlevingspakket komt’.
De smaak van het LUkoekje valt echter erg tegen, ‘veel te zoet’, ‘muf’, ‘na een paar happen al saai’ en volgens één proever ‘dé reden waarom je geen koekjes in een biologische winkel moet kopen’ om daarna te horen dat het een LU koekje is. Het koekje van Doves is juist prima van smaak.

chocolaChocola

A: Butterscotch, Verkade, (0,79 voor een reep van 75 gram)
B: Green & Blacks, Butterscotch (2,69 voor een reep van 100 gram)
Deze chocolade wordt blind geproefd, vanwege zichtbare merkjes die in de chocolade gedrukt zijn.

De meningen blijken verdeeld. In de chocolade van Green & Blacks zaten stukjes die door sommige als uitgesproken vies en ‘veel te zoet’ worden beschouwd, anderen vinden ze juist ‘lekker caramelachtig’. Verkade heeft een betere bite, het ‘mondgevoel’ van de Green & Blacks vindt niet iedereen oké.

twee soorten jamJam

A: Aardbeienjam, Hero (1,69 voor een pot)
B: Aardbeienjam, Marienwaerdt (3,99 voor een pot)

Een duidelijk kleurverschil. Hero is een stuk lichter dan die van Marienwaerdt.

Beide zijn behoorlijk zoet, maar Hero wordt te zoet bevonden: ‘Als je dit ’s ochtends op een beschuitje eet, loop je de rest van de dag te stuiteren” en  ‘na twee happen al saai’. De Marienwaerdt is lekker van smaak maar de structuur is niet zo goed ‘korrelig en hard geleiachtig’. Qua smaak een duidelijke groepsvoorkeur voor de Marienwaerdt.

De ambachtelijke producten komen van Marqt, de andere producten uit 'gewone' supermarkten en winkels.

Tekst: Tertia & Annemieke

Foto's: Annemieke

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter