Of we op het voetbalveld wat kunnen beginnen tegen Servië en Montenegro moet zondag blijken als Oranje het opneemt tegen oud-PSV-er Mateja Kezman en de zijnen. Maar met de keukens van de beide landen kunnen we zeker uit de voeten. Ken je bijvoorbeeld de gevulde Servische pannenkoek?

Sinds Montenegro op 3 juni de onafhankelijkheid uitriep, is het officieel over en uit met de confederatie Servië en Montenegro. Maar ze doen nog wel onder één vlag mee aan het komende WK voetbal en daarom duiken we ook in hun gezamenlijke culinaire tradities.

Wat de beide landen zeker gemeenschappelijk hebben, is dat de keukens sterk beïnvloed zijn door omringende landen. Vlees is vrijwel altijd de hoofdmoot van de maaltijd, maar daar gaan we het hier natuurlijk niet over hebben.

De Servische provincie Vojvodina in het noorden grenst aan Hongarije en Roemenië en ook Oostenrijk is niet ver weg; en dat zie je vooral terug in de aandacht die er besteed wordt aan taart en gebak. Bij banketbakkers waan je je in een ruimgesorteerde Weense konditorei.

In het zuiden en in Montenegro komen Turkse, Griekse en Italiaanse elementen terug in de keuken. Populair zijn witte feta-achtige schapen- en geitenkazen, maar ook harde gele kazen zoals kackavalj. Ook van yoghurt krijgt men hier niet gauw genoeg. Jogurt van koemelk wordt veel gegeten, maar het liefst heeft men de luxe kiselo mleko, een yoghurt van schapenmelk. .

Wij kozen voor een Sevisch gerecht dat dudelijke Griekse trekjes heeft:

Servische pannenkoek met spinazie en feta

Hoofdgerecht voor 2 personen:
500 g verse (wilde) spinazie, gewassen en fijngesneden
200 g bloem
200 ml melk
100 g feta, in kleine blokjes
100 ml bier
2 eieren
30 g munt, fijngesneden
zout
olie

Meng bloem, melk, munt, eieren en een snufje zout tot een glad beslag. Verhit in een koekenpan wat olie en bak vijf pannenkoeken.Laat in een pan de spinazie op matig vuur slinken, dit duurt ongeveer 5 minuten. Doe de spinazie over in een vergiet en druk, bijvoorbeeld met behulp van een pureestamper, het water er uit. Verdeel de spinazie en feta over de pannenkoeken. Rol de pannenkoeken strak op. Verwarm de gevulde pannenkoeken 2 minuten op 1000 watt in een magentron. Deel 1 pannenkoek door midden en serveer.


Meer!
Links naar andere artikelen over Servië-Montenegro:

De reis van Vegatopia-bezoeker Sven naar Servië en Montenegro
Servië in Wikipedia
Montenegro in Wikipedia [Engels]
Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter