WK_voetbalHet wordt vanmiddag erop of eronder voor onze mannen. Ze hebben de achtste finales bereikt, maar niet met het beste voetbal. Tegenstander Slowakije werd verrassend tweede in poule F, mede door de wanprestatie van Italië, de winnaar van vier jaar geleden. De Slowaakse keuken slaan we maar over (weinig vegetarisch, veel aardappels en kool), de Hollandse keuken eren we met 3 nagerechten.

 

Laat het Nederlands elftal zich als lammetjes naar de slachtbank leiden of schoppen ze zich met de nodige Haagse bluf er doorheen? Morgen komt de kater: zal deze van het feestvieren zijn of van de teleurstelling? Drie gezegdes als basis voor 3 oud-Hollandse gerechten: Lammetjespap, Haagse bluf en Duivekater.


In de lammetjespap treffen we geen enkel lammetje aan, maar wel koemelk. Samen met bloem, basterdsuiker en een snuf zout is dat de basis voor dit simpele nagerecht waar een heuse Hyves voor bestaat. Vroeger werd deze meelpap wel gebruikt als opvolgmelk voor kleine kinderen en werd het gegeven aan tuberculosepatiëntjes.

Opgeklopt eiwit, een boel suiker en bessensap: meer is het niet. Volgens Wikipedia is de uitdrukking Haagse Bluf dan ook “een verwijzing naar het air dat de bewoners van Den Haag zouden aannemen. Het lijkt heel wat, maar in feite is het grotendeels lucht”. Hopelijk geldt dat niet daar in Zuid-Afrika!

Duivekater is een zoet feestbrood dat vooral met Pasen en Kerst wordt gegeten in de Zaanstreek. Het wordt ook wel deuvekater genoemd en heeft niets te maken met poesjes. Oorspronkelijk was het bedoeld om als vleesloos offer te dienen om de goden tevreden te stellen. Het wordt nog steeds gebakken in de vorm van een schenkel met een versiering die lijkt op een stuk gebeente. Misschien kun je duivekater daarom wel het allereerste nepvlees noemen?


Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter