WK_voetbalNederland-Brazilië, de kwartfinale. Over een paar uur weten we of we de Goddelijke Kanaries verslagen hebben. Winnen we, dan kun je je Braziliaanse collega's, buren en vrienden troosten met deze zoete pizza's uit hun pizza-verorberende thuisland!

 

Sinds 1985 wordt in Brazilie Dia da Pizza gehouden. Deze dag werd in het leven geroepen door de toenmalige secretaris van toerisme, De Carvalho, ter gelegenheid van een wedstrijd waarbij de 10 beste recepten van pizza musserela en pizza margherita werden verkozen. In de ban van het succes van dit event, koos hij de sluitingsdatum, 10 juli, als officiële datum om dit 'ronde ding' te vieren.

De pizza ontstond natuurlijk in Italie en werd door immigranten de hele wereld mee over genomen. Eind 19e eeuw werd de slavernij in Brazilie afgeschaft en vertrokken vele Italiaanse families daar naar toe in de hoop op een beter leven. Ze kwamen er te werken op de koffieplantages, in plaats van de slaven.
Tegenwoordig is zo’n 15 % van de bevolking in dit Zuid-Amerikaanse land van Italiaanse afkomst (Ítalo-Brasileiro) en in de stad Sao Paulo heeft bijna 1 op de 3 mensen Italiaans bloed. In Sao Paulo, de grootste stad in het land met 17 a 20 miljoen inwoners, worden na New York de meeste pizza’s gegeten. De ‘Paulistanos’ hebben hiervoor de keuze uit 6000 pizza-tenten en ze verorberen gezamenlijk een miljoen pizza’s per dag!

De pizza is er dan ook een nationaal gerecht geworden, net als pasta. De mix van verschillende culturen heeft ervoor gezorgd dat er een swingende draai aan de pizza is gegeven en dat heeft geresulteerd in pizza’s belegd met lokale ingredienten en in zoete pizza’s (pizza doces).
De bodem is vaak superdun. Tomatensaus wordt maar matig of zelfs niet gebruikt, wat waarschijnlijk verklaard waarom Brazilianen niet vies zijn van mosterd, mayonaise en ketchup op hun pizza. Iets wat natuurlijk ‘not done’ is voor de echte puristen. Ook is het normaal om veel verschillende etenswaren op 1 pizza te doen, zoals hardgekookte eieren, ham, worst, kaas en kip.

Andere veelgebruikte ingredienten zijn speciale kazen als catupiry en requeijao (roomkazen die te vervangen zijn door mascarpone of la vache qui rit), palmharten, mais en rucola. Op de Pizza Doces gaan aardbeien, chocolade, bananen, Nutella en ook de roomkazen.

Pizza Romeo e Juilete
Typisch Braziliaanse pizza’s zijn de Romeo en Juliete, met catupiry, queijo minas of mussarela (de kaas staat voor Romeo, het mannelijke element) en guave-pasta (Juliete, het vrouwelijke element) in blokjes. Deze smelten door elkaar heen.

1 af te bakken pizzabodem, zelf gemaakt of kant-en-klaar
guave-pasta, in blokjes (plaatselijk bekend als goiabada)
mozarella, jonge kaas of roomkaas, in blokjes

  • Leg de blokjes kaas en guave-pasta door elkaar op de pizzabodem en bak de pizza af.

 

Banana Pizza
1 af te bakken pizzabodem, zelf gemaakt of kant-en-klaar
Dulche de leche (in de supermarkt te koop van het merk Mijn Oma, zelf te maken of gebruik anders Bebogeen, de karamelpasta van De Ruiter)
3 a 4 bananen, in plakjes
mozarella, jonge kaas of evt. blokjes roomkaas, geraspt
kaneel

  • besmeer de pizzabodem met Dulche de Leche (Doce de Leite in het Braziliaans)
  • beleg het met de banaan en de kaas en besprinkel het met kaneel
  • bak de pizza af

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter