Vegetariërs zijn healthfreaks? De redactie van Koken & Zo maakt korte metten met dit vooroordeel en introduceert elke laatste zondag van de maand de Zondige Zondag, even chillen met ongezonde, maar o zo lekkere hapjes. Deze maand: Cookie Carnaval, met koekjes uit alle werelddelen.

Australië
We reizen direct maar meteen af naar Australië. Het recept voor macadamiakoekjes is gebaseerd op de traditionele Anzac biscuits en de macadamia noot, natuurlijk dé Australische noot bij uitstek. Hier vind je het recept.

Azië
Hoewel het Aziatische werelddeel uit een boel uiteenlopende landen bestaat, denken wij bij dit werelddeel toch vooral aan rijst. Koekjes en rijst, kan dat? Jazeker, Piek maakte een heerlijk recept voor rijst-pannenkoekjes met Aziatische twist.

Afrika
Dolende in de woestijn heb je wellicht meer behoefte aan water dan aan een berg koekjes, maar als je die oase eenmaal hebt gevonden, dan gaan Machtelds woestijnkoekjes met oranjebloesemwater er gegarandeerd in als koek.

Europa
Van dichter bij huis komen de Euro-koekjes. Wat kenmerkt Europese koekjes? Eigenlijk niet bijzonder veel, behalve dat het gebruik van kruiden over het algemeen minimaal is (afgezien van onze Hollandse kruidkoek, natuurlijk). Rozijnen worden veel gebruikt en ook glazuur lijkt een Europese ‘specialiteit’. Voor Europa dus een recept voor stervormige koekjes met rozijnen en citroenglazuur. EU-lidstaat Polen staat bekend om het gebruik van maanzaad in zoetige baksels. Probeer het eens uit!

Noord-Amerika
De Amerikanen zijn natuurlijk dol op snacken, zoetigheid en eten in het algemeen. De Verenigde Staten zijn de bovendien grootste producent van pecannoten ter wereld. Deze heerlijke nootjes zijn familie van de walnoot en groeien van nature ook in de VS. Machteld maakte er echte Amerikaanse koekjes mee.

Zuid-Amerika
De exotische Zuid-Amerikaanse keuken associeren wij met bananen, tropisch fruit en kokos. De Mexicanen zijn dol op chocola, dus die mogen ook in de koekjes. Tortilla's en burito's zijn ook een Mexicaanse specialiteit, maar wat moeten we ons voorstellen bij een zoet burrito-koekje? Gwen bewijst dat het erg lekker is.

De Zuidpool
We hebben natuurlijk ook nog het Arctische gebied als werelddeel. Wat ze daar eten, geen idee, maar voor de echte Zuid-Poolervaring ontwikkelde Maartje speciale Arctische koekjes. Natuurlijk met ijs. Ze zijn erg geslaagd.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Vind op Vegatopia

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens