Open menu

Vegatopiabezoeker Renske maakt zelf ricotta. Hoe dat moet, wilden wij ook wel weten. We vroegen haar om het recept.

Renske leert ons ricotta maken:

Ricotta. Dat at ik bijna nooit en eigenlijk wist ik er maar weinig van. Ik kocht het wel eens in een bakje in de supermarkt voor door een simpele pastasaus. Tot een vriendin mij op een dag belde en heel enthousiast vertelde dat ze zelf ricotta had gemaakt. Wauw! Dat wilde ik ook wel.

Ik sprak met haar af bij onze favoriete kookwinkel en daar kocht ik de benodigde instrumenten: een suikerthermometer en kaasdoek. In de natuurwinkel kochten we de ingrediënten (melk en karnemelk) en thuis gingen we aan de slag. En wat bleek: ricotta maken is echt heel makkelijk en heel leuk! Ik werd er ontzettend vrolijk van.

Op mijn werk liet ik trots de foto’s zien van mijn eerste portie zelfgemaakte ricotta, maar dat deed niet ieders hart sneller kloppen geloof ik. Ik werd zelfs een beetje uitgelachen om mijn goeie ricotta humeur. Maar er waren gelukkig ook enthousiaste mensen. Mijn moeder wilde bijvoorbeeld maar wat graag meedoen! Samen maakten we een portie en we bedachten er gelijk een heerlijke hartige taart van met tijm en courgette uit de tuin.



Hoe maak je ricotta?

Dit heb je nodig:
2 liter volle melk (dit kan ook geiten- of schapenmelk zijn)
½ liter karnemelk
een mespuntje suiker
zout

Suikerthermometer
Kaasdoek
Touwtje
Vergiet
Grote pan
Schuimspaan

Maak de kaasdoek nat, wring hem uit en leg hem twee keer dubbelgevouwen (vier lagen) in de vergiet.
Giet de melk en karnemelk in de pan, voeg suiker en zout toe, klem de thermometer aan de rand en zet de pan op het vuur. Roer in het begin af en toe. Verhit het mengsel tot precies 80 °C, het gaat dan schiften. Het vaste deel scheidt zich nu van het natte deel en dat ziet er erg leuk uit want nu zie je de ricotta boven komen drijven. Zet het vuur uit.
Schep de ricotta met de schuimspaan in de kaasdoek in het vergiet en laat zo het meeste vocht er uitlekken.
Pak na ca. 5 minuten lekken de vier punten van het kaasdoek en bind ze bij elkaar met het touwtje. Hang het bundeltje ergens op waar het uit kan lekken (bijvoorbeeld aan het greepje van het keukenkastje boven je aanrecht, of aan een wasrekje in de tuin). Laat het zo een uurtje uitlekken en klaar is je ricotta!
Was de kaasdoek grondig uit, maar doe hem niet in de wasmachine. Want dan gaat je volgende portie ricotta heerlijk fris naar wasmiddel smaken.

De zelfgemaakte ricotta smaakt heel puur en is erg geschikt om te gebruiken als vulling voor een hartige taart. In de volkstuinen achter het huis van mijn moeder kochten we een courgette en in de tuin plukten we tijm en citroentijm. In de koelkast lag nog een biologische citroen en wat oude kaas en zo werd dit heerlijke recept geboren. De ricottavulling met ei wordt heel mooi stevig en luchtig in de oven en de combinatie met citroen, tijm en courgette vonden wij heerlijk.



Hartige taart met ricotta, citroen en courgette

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:
175 gram bloem
25 gram versgeraspte parmezaanse kaas
zout
100 gram koude roomboter in stukjes
1 eierdooier (bewaar het wit voor de vulling!)
1 el. water
tijm

Voor de vulling:
1 courgette (in plakken)
2 tenen knoflook
2 eieren en 1 eiwit
100 gram geraspte oude kaas
zout
peper
citroentijm
rasp van 1 citroen
1 portie zelfgemaakte ricotta
olijfolie

lage taartvorm van 26 cm
plastic folie
bakpapier
blindbakvulling (erwten, bonen, kikkererwten)

Maak eerst het deeg door alle ingrediënten te mengen. Gebruik een keukenmachine, of snijd de boter met twee messen door de andere ingrediënten klein en kneed het deeg verder met de hand tot een bal. Verpak het deeg in plastic folie en laat het 20 minuten rusten in de koelkast.

Vet de vorm in en bekleed deze met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Dek het deeg af met het plastic en zet de vorm nog 15 minuten in de koelkast. Dit koelen zorgt er voor dat je deeg lekker bros wordt. Verwarm de oven voor op 200 °C.

Maak ondertussen de vulling:
Bak de plakken courgette met de knoflook, wat zout en peper in olijfolie en zet apart.
Meng de ricotta met de eieren en het eiwit, 50 gram geraspte oude kaas, zout, peper, citroentijm en citroenrasp.

Haal de vorm uit de koelkast, verwijder het folie, bekleed het deeg met het bakpapier en giet de blindbakvulling er in. Bak de bodem 8 minuten blind in de oven. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak de bodem (leeg) 15 minuten. Haal de vorm uit de oven en zet de oven terug naar 180 °C.

Leg de plakken gebakken courgette op de bodem en leg daarop het ricottamengsel. Strijk het mengsel glad en strooi de rest van de geraspte kaas er over. Bak de taart in 30 minuten in de oven. Laat hem 5 minuten buiten de oven rusten voor je hem aansnijdt. Lekker met een frisse salade erbij!

Tekst & recept: Renske

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama