Open menu

Buiten eten is hip. Bekijk de bladen maar: de outdoor-kitchens vliegen je om de oren, de een nog luxer dan de ander. Hardhout, hardstenen aanrecht, 6-pitsfornuis met wokbrander en barbecueplaat, het zit er allemaal bij. Maar waarom al die luxe?

Het leuke aan buiten eten is toch, dat het een beetje kneuterig is? Lekker rommelen met een vuurtje of kooltjes, beetje brood beetje sla. Dus wij gaan voor éénvoud, maar toch weer eens wat anders dan een barbecue: de Dutch Oven.

Wat is dat nou weer?
De dutch oven is een soort heksenketel met deksel, die je boven een vuurtje van hout of kolen verwarmt om er vervolgens in te koken of bakken.

Hoe Nederlands is die Dutch Oven eigenlijk?
Op dit moment zie je 'm weinig in Nederland. Het is namelijk nogal een gesjouw, zo'n gietijzeren pan. Dus niet zo geschikt voor een wandel- of fietsvakantie. Wat wel onderzocht is, is dat de Dutch Oven op het Europese continent gebruikt werd, voordat hij in de 18e eeuw in Amerika gebruikt werd. Daar kreeg hij ook zijn huidige naam.

Wat kun je er mee?
Nou eh koken dus. De Dutch Oven is zeer geschikt voor het maken van éénpansgerechten, zoals soep of chili. Hij heet niet voor niets 'oven', want je kunt er ook in bakken. Op internet staan o.a. recepten voor een appeltaart of brood, maar ook voor gevulde paprika's (laagje water in de pan, gevulde paprika's erin en stoven maar). Je kunt de ketel namelijk zowel van onder als van boven verwarmen, door ook briketten op het deksel te leggen. Door te koken op een houtvuurtje, krijgen de gerechten een lekkere, doorrookte smaak. Een thermostaat zit er uiteraard niet op, dus het is wel even uitzoeken hoe je de goede temperatuur kunt krijgen, en vooral ook vasthouden. Maar hé, dat is dus avontuurlijk, en voor het ultieme cowboy-gevoel is dat uiteindelijk toch waar we allemaal naar op zoek zijn.

Meer!
Meer over de Dutch Oven en éénpansgerechten:

Leverancier van de Dutch oven
Tips voor 1-pitsgerechten
Meer tips voor koken met 1 pan

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama