Dacht je dat je als veganist of macrobioot al zo gezond at als ’t maar kon? Vergeet het maar. De overtreffende trap sluimert al een jaar of tien in Amerika, en is nu ook overgewaaid naar ons landje; Raw Food!

Een paar jaar geleden kreeg de Raw Food-beweging al wat zendtijd op de Nederlandse tv. In de tv-serie ‘Sex and the City’ slaat mannenverslindster Samantha sexy ober Smith aan de haak in het ultrahippe restaurant ‘Raw’. In de serie wordt er over het menu van het restaurant wat lacherig gedaan, maar sinds Hollywood-sterren Woody Harrelson en Demi Moore het rauwe eten hebben ontdekt, is Raw Food big business in de States!

Mensen die zoveel mogelijk ongekookt en onbewerkt voedsel eten, de zogenaamde ‘raw-foodists’, geloven dat voedsel, als het boven 40 graden Celsius wordt verhit, eigenlijk ‘dood’ is. Waardevolle vitamines en mineralen verdwijnen, en enzymen worden afgebroken, waardoor ze niet meer door ons lichaam worden opgenomen. Bovendien, zeggen de raw-foodists, onze voorouders hadden ook niet de beschikking over een oven of een zespitsgasstel; zij aten alleen maar rauwe groenten, fruit en noten!

Denk niet dat raw-foodists alleen maar salades nuttigen, want hoewel ze graag willen eten zoals onze voorouders, gebruiken ze geen botte messen of afgesleten speerpunten om dat voedsel klaar te maken. Sterker nog, er zijn zelfs speciale machines om Raw Food te bereiden! Voedsel wordt ‘gebakken’ in een speciale dehydrator, waarbij de gerechten een knapperig korstje krijgen. Sommige soepen mag je ook verhitten, maar dan niet hoger dan tot 40 graden. En voor het maken van ‘groente-spaghetti’ heb je de ‘Spiral Slicer’, een machientje waar je ragfijne sliertjes courgette of wortel mee maakt. Raw Food is dus méér dan elke dag een glaasje tarwessapgras drinken.

Zoals bij alle bijzondere eetgewoontes is er ook op Raw Food kritiek; het afbreken van de enzymen zou helemaal niet erg zijn, omdat je eigen lichaam dat zelf ook voor een groot deel doet. En bij sommige groenten komen er juist als ze gekookt worden weer bepaalde voedingsstoffen vrij. Bovendien blijkt altijd rauw eten bijna onmogelijk; de meeste raw-foodists eten voor 75 tot 90 % rauw voedsel. Ach, af en toe een keer een Raw Food-gerecht bij je gebakken aardappeltjes is misschien helemaal geen gek idee. Neem er dan rustig een lekker glaasje wijn bij, want ook dat is ‘Raw’!

 

Meer!
Links naar andere sites over Raw Food:

Een artikel van de Nederlandse journaliste Roxane Catz.
Tip van Vegatopia-kok Tertia; een restaurant in New York
Ook je huisdieren gaan rauw!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Maaltijdsoep als restverwerking, enkele tips
We gooien te veel eten weg. Dit is niet alleen zonde van dat al dat eten, maar het heeft ook een...
Bonen zelf weken: eenvoudig en lekker
Misschien is het dat ik er nu extra op let, maar ik zie in de supermarkt steeds meer zakken...
Maak eens een aardappelvervanger in plaats van een vleesvervanger
Vleesvervangers zijn vaak meer een aardappelvervanger, kopte het Algemeen Dagblad onlangs. Een...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter