Tijdens het kamperen heb je vaak maar één (gas)pitje. En geen koelkast. En als je pech hebt, loop je al de hele dag met je eten te sjouwen. Dan kun je prima eten. Zeker als je aan de volgende dingen denkt:

Kook rijst in slaapzak. Breng (afgepast) water aan de kook, gooi de rijst erbij en wacht tot het opnieuw kookt. Wikkel dan de pan in een handdoek en zet het geheel in een slaapzak, die je dichtvouwt. (Die handdoek beschermt de voering van je slaapzak tegen te veel warmte (vooral belangrijk als die voering van nylon is) en vocht: liever een klamme handdoek dan een klamme slaapzak.) Laat het een paar minuten langer staan dan je het normaal zou koken. Ondertussen maak je op je pitje iets lekkers voor erbij. (Dit kan ook met pasta of quinoa; couscous en aardappelpureepoeder hoeven alleen maar even te staan.). Als je een lekker (paddenstoelen)bouillonblokje in het water gooit, wordt het meteen al lekker.

Gedroogde kruiden, paddenstoelen, tomaten en knoflook wegen (bijna) niets en maken je eten meteen lekker. Goede zakjes (pinda)sauspoeder ook.

Kant-en-klare pastazakken zijn snel klaar en wegen bijna niets. (Helaas zijn ze ook niet bijzonder lekker of gezond…)

Voorgesneden zakjes gemengde groenten zijn, zeker als je de achterste uit het schap neemt, ook buiten de koelkast best een of twee dagen te bewaren. (Middenin je rugzak is het koeler dan aan de buitenkant, en in je slaapzak gerold ligt het ook goed geïsoleerd.)

Investeer een tientje in een (lichtgewicht) anti-aanbak-kampeerkoekepannetje en neem een klein houten (gourmet) spateltje mee. Maak vervolgens iedereen in je omgeving jaloers (of blij je te kennen) door pannenkoeken te bakken (met pannenkoekmix waar alleen nog water bij hoeft (check de verpakking) of, als echte die-hard, met bloem, melkpoeder, eipoeder en water).

Bak je eigen brood: meng 's avonds een half pond bloem met een half zakje gist en flink wat zout. (Hou een klein beetje bloem achter om 's ochtends door het deeg te mengen als dat te kleverig is.) Giet er een beetje water bij en meng het met je vingers. Als het te droog is doe je er meer water bij, maar pas opdat het niet te plakkerig wordt. Kneed het tot een glanzende, niet al te kleverige bal deeg. Leg deze in een pannetje, doe de deksel erop, bind het dicht of doe er een zakje omheen en zet het in een hoekje van je tent. De volgende ochtend vorm je van het gerezen deeg een stuk of vier bolletjes, die je zo plat mogelijk uitrekt. Bak ze in je koekenpannetje, met een klein beetje olie, tot ze geweldige luchtbellen vormen en gaar zijn. Het is ook lekker om er 's avonds, na het kneden, rozijnen door te mengen.

Risotto alla sacca a pelo, voor twee personen.
Breng een halve liter water aan de kook met een bouillonblokje en eventueel wat gedroogde paddenstoelen en/of tomaten. Haal, als het kookt, van de vlam en houd warm. Bak in een andere pan een kleingesneden uitje en wat knoflook zachtjes aan in een flinke scheut olie. Meng er 250 gram risottorijst door en roer goed. Meng met het gekookte water, breng opnieuw aan de kook en zet in je slaapzak. Proef na twintig minuten of de rijst gaar is en verwarm het nog even goed door, eventueel met kaas.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Maaltijdsoep als restverwerking, enkele tips
We gooien te veel eten weg. Dit is niet alleen zonde van dat al dat eten, maar het heeft ook een...
Bonen zelf weken: eenvoudig en lekker
Misschien is het dat ik er nu extra op let, maar ik zie in de supermarkt steeds meer zakken...
Maak eens een aardappelvervanger in plaats van een vleesvervanger
Vleesvervangers zijn vaak meer een aardappelvervanger, kopte het Algemeen Dagblad onlangs. Een...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter