Open menu

Zin om een echte Indiase curry te maken? Deze tips en recepten helpen je een eind op weg.

In landen als India en Thailand worden vaak heerlijke, kruidige curries gemaakt. Je kunt ze prima vullen met allerlei groenten als bloemkool, aubergine, kool en paprika. Maar hoe breng je het geheel op smaak?

Ten eerste is het nuttig om onderscheid te maken tussen Indiase en Thaise curry. Indiase curries worden vaak op smaak gebracht door een mengsel van gemalen, gedroogde specerijen, zoals korianderbessen, komijnzaadjes en kaneel. Dit mengsel heet een masala. Thaise curry wordt vaak smaak gebracht door een pasta van verse kruiden: korianderblaadjes, citroengras, groene pepers, laos.

Om een Indiase curry te maken kun je als volgt te werk gaan:

  • Kies specerijen die bij de groenten die je gaat gebruiken uit
  • Fruit ongemalen specerijen aan (bijvoorbeeld korianderbessen, komijnzaad en peperkorrels)
  • Fruit uien, knoflook, gember en verse pepertjes mee
  • Fruit gemalen specerijen mee (bijvoorbeeld kaneelpoeder, kerriepoeder en cayennepeper)
  • Bak groenten mee
  • Voeg vocht (bouillon, water, sinaasappelsap) toe en laat gaar koken en tot de gewenste dikte van de saus
  • Breng op smaak met zout en garneer met koriander
Combinaties

Maar welke groenten passen nu bij welke specerijen? Bij een spinaziecurry met aardappel (aloo saag) past een combinatie van mosterdzaad, kardemomzaad en korianderzaad (allemaal in een toko te koop). Bij een bloemkoolcurry met aardappel (aloo gobi) past een combinatie van komijnzaad, kurkumapoeder en korianderpoeder. Bij pompoen- of courgettecurry is een combinatie van kerriebladeren en kerriepoeder lekker.
Om een curry romig en zoet te krijgen kun je op het laatste moment stukjes appel, kokosmelk of crème fraiche toevoegen. Die romige stijl heet korma.
Een pittige curry uit het Zuiden van India met veel verschillende specerijen en hete pepers wordt Vindaloo curry genoemd.
Het belangrijkste bij Indiase curries is om te experimenteren met smaken die je lekker vindt.

 

 

Meer!
Tientallen curry recepten
Curry-draad op het Vegatopia forum
Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama