Open menu

Een makkelijke manier om bijvoorbeeld groenten en aardappels eens anders te bereiden, is en papillot. Hierbij worden de ingrediënten met wat vocht en eventuele kruiden in een pakketje verpakt en in de oven gaargestoomd, voornamelijk in hun eigen sappen.

Het pakketje kan van te voren worden klaargemaakt en een uur voor etenstijd in de voorverwarmde oven worden gezet. Ook tijdens het bakken in de oven heb je je handen vrij; je hoeft immers niet op te letten of het aanbrandt, zoals bij het koken op een fornuis.

Het pakketje kan gemaakt worden van aluminiumfolie of vetvrij ovenpapier. De ingrediënten worden in het midden gelegd en het pakketje wordt goed dichtgevouwen, zodat de stoom niet kan ontsnappen. Als je het geheel met de vouwnaad naar beneden op een bakplaat legt, blijft de wikkel mooi dicht. Voor de zekerheid kun je het nog met een touwtje vastmaken of het in een cakevorm leggen, om omvallen te voorkomen.

Niet alleen de oven is geschikt voor en papillot, deze techniek kan ook gebruikt worden in de magnetron en op de barbecue.

Bouillon, wijn, limoen-/citroensap, balsamicoazijn, pesto en/of olijfolie of roomboter toevoegen aan de groenten geeft het geheel nog meer smaak. Er hoeft maar weinig van gebruikt te worden, enkele eetlepels vocht volstaan. Wil je het mager houden, gebruik dan geen vetstoffen. Uiteraard kun je ook verse of gedroogde kruiden mee laten stomen.

Een bijzondere smaak aan sommige gerechten geeft het toevoegen van een flinke klodder sinaasappelmarmelade.

Eigenlijk kunnen alle groenten op deze manier bereid worden. Hou er wel rekening mee dat sommige groenten eerder gaar zijn dan andere en tot pap kunnen koken. Je kunt dit probleem omzeilen door groenten die een langere gaartijd hebben, bijvoorbeeld aubergines en uien, in kleinere stukken te snijden dan vochtrijke groenten als bijvoorbeeld courgettes en tomaten. Die laatste kun je eventueel heel laten. Ook paddestoelen zijn geschikt voor deze methode.

De kooktijd hangt af van het ingrediënt dat de meeste tijd nodig heeft. Een pakketje met alleen groente en/of paddestoelen is in 20 à 30 minuten klaar. Aardappels hebben zo’n 60 tot 70 minuten nodig. Stoom je dus ook aardappels mee, dan is het verstandig om de groenten niet te klein te snijden of 2 verschillende pakketjes te maken. Eén met de aardappels en één met de groenten. De groenten gaan er dan de laatste 20 minuten bij in de oven.
De oven moet voorverwarmd zijn op 200 graden C.

Aardappels, aubergine, courgette, venkel, rode ui en knoflook ‘en papillot’.

Voor 2 personen

400 g krieltjes
1 aubergine
1 courgette
1 venkelknol
2 rode uien
knoflooktenen, grote, zoveel als je maar wilt
olijfolie, 3 el
bouillon, 3 el
tijm
Old Amsterdam kaas of een andere oude kaas, geraspt
barbecuesaus
peper en zout
2 vellen ovenpapier van ong. 50x40 cm

Verwarm de oven voor op 200 graden C.

Snij de aubergine in repen van 2 cm breed en 4 cm lang. De venkel kun je doormidden snijden en dan in plakjes van enkele millimeters dik. De courgettestukken mogen vrij groot blijven om te voorkomen dat ze tot pap koken. Vierendeel de uien en ontvel de knoflooktenen. Kies de grote uit, anders lopen ze het risico om te verbranden. Hussel alles, samen met de krieltjes, door elkaar.

Leg een vel bakpapier neer en leg het aardappel-/groentemengsel in het midden. Giet de olijfolie, bouillon en de tijm erover. Vouw de zijkanten van het papier over elkaar heen en zorg dat de naden allemaal aan de onderkant zitten. Het papier mag niet te strak zitten.

Doe hetzelfde met de rest van de groenten en aardappelen. Leg het pakket op een ovenplaat of in een cakevorm met de vouwnaad naar beneden en schuif het in de voorverwarmde oven. Na 60 tot 70 minuten is het gaar.

Dien het op in het papier en bestrooi het met de barbecuesaus, de geraspte kaas en peper en zout naar smaak.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama