Open menu

linzensoep ingredienten thbDe feestdagen zijn voorbij, de bijbehorende overdadige maaltijden ook. Daarom doen we het deze week iets minder uitgebreid. Peulvruchten krijgen de hoofdrol, ook al om hun veelzijdigheid aan te tonen. Op maandag beuren we ons op met een troostrijke linzensoep, op dinsdag maken we Peruaanse tacu tacu. Op woensdag gaan we voor Nederlands met broccolistampot met kidneybonen en tomatensaus. Op donderdag bereiden we zoetzuur van linzen en op vrijdag maken we pita met tuinenbonenfalafel. Op zaterdag komt er Indiase chana masala op tafel. De week sluiten we af zonder peulvruchten maar met luxueuze wentelteefjes.

Maandag

De eerste werkdag van het nieuwe jaar zit erop. Een bord troosteten hebben we wel verdiend. Daarom maken we een troostrijke linzensoep volgens een recept van Mari. Serveer met crackers en geitenkaas. 

Dinsdag

Vandaag stevige kost uit de Peruaanse keuken: tacu tacu. Dat is een dikke koek gemaakt van gekruide bonen of linzen en rijst. Je eet het met een spiegelei en gebakken bakbanaan. Comfort food voor een koude dag!

Woensdag

Woensdag stamppotdag? Waarom niet? We gaan wel voor een creatieve variant. broccolistamppot met kidneybonen in tomatensaus. Het recept vind je helemaal onderaan de pagina.

Donderdag

We maken zoetzuur van linzen uit het kookboek Bonen! van Joke Boon. Een deel doen we in glazen potjes voor later. Een ander deel is voor vanavond. Lekker met gebakken aardappels en gestoofde prei.

Vrijdag

De lekkerste falafel maak je zelf. Dan kan je ook nog eens goed variëren. Je kunt immers meer soorten peulvruchten gebruiken dan enkel kikkererwten. Een voorbeeld is deze falafel van tuinbonen. Gedroogde tuinbonen vind je onder andere in de Turkse winkel. Lekker in een pittabroodje met komkommer, tomaat, rode ui, olijven en tahini. 

Zaterdag

Gisteren geen kikkererwten, maar vandaag wel. We maken de Indiase klassieke chana masala. Geef hierbij rijst, naan of beide en komkommerraita

Zondag

We eindigen de week toch niet met peulvruchtenrecepten, maar met een recept tegen de verspilling: wentelteefjes. Het is immers een ideaal gerecht om oud brood te verwerken dat te droog is voor een gewone boterham met pindakaas. Voor haar persoonlijke blog maakte Hedwig er een zondagse versie van: wentelteefjes van rogge-rozijnenbrood met mango en kokos.

linzenzoetzuur joke boon 400

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama