Open menu

roesti thbDeze week staan de gewone aardappel en de zoete aardappel centraal, op één uitzondering na. We beginnen erg simpel met gekookte aardappels met spinazie en ei. De dag erna bakken we de overgebleven aardappels op voor bij een rodekoolsalade. Op woensdag maken we vegetable farmer's pie, op donderdag een curry met zoete aardappel en spruitjes. Op vrijdag wijken we van ons pad af met polenta met paddenstoelen. Op zaterdag maken we rode kool met kweepeer, kaasschnitzel en rösti. Als toetje is er oorlogsmarsepein. Tot slot bakken we bolo de caco, zoete-aardappelbroodjes uit Madeira.

Maandag

Spinazie met ei klinkt wel erg simpel. Dit gerecht van gebakken spinazie waarin het ei zachtjes meegaart is dan ook best snel te maken, maar het is wél heel erg lekker. Geef er gekookte aardappels bij.

Dinsdag

Er zijn nog fink wat aardappels over van gisteren. We bakken ze op en geven hierbij een lekkere rodekoolsalade en een vegaburger naar keuze

Woensdag

Vandaag maken we een vegetarische versie van de Brits-Ierse klassieker shepherd's pie en noemen hem toepasselijk vegetable farmer's pie. Als vulling gebruiken we kastanjechampignons en lekkere winterse groenten zoals pastinaak en boerenkool.

Donderdag

Van gewone aardappel naar zoete aardappel. Op de website van de Belgische supermarktketen Colruyt vonden we een lekker recept voor vegetarische curry met zoete aardappel en spruitjes. Gebruik de noedels van jouw keuze, maar liefst wel een dikkere soort. Udonnoedels passen hier bijvoorbeeld erg goed bij.

Vrijdag

Geen aardappels vandaag, maar wel een gerecht dat een beetje lijkt op stamppot. Polenta is een ideaal comforteten voor een vrijdagavond. Deze versie van polenta met paddenstoelen is zowaar nog lekkerder en erg simpel om te maken. Geef er een groene salade met rucola en een paar zwarte olijven bij.

Zaterdag

We hebben nog een halve rode kool in de koelkast die eigenlijk op moet en van de buren hebben we een paar kweeperen gekregen. Daarom eten we vanavond rode kool met kweeperen. Hierbij geven we een zelfgemaakte kaasschnitzel, afkomstig uit hetzelfde kerstmenu van weleer. Om het hoofdgerecht helemaal af te maken bakken we nog een rösti voor erbij.

Afsluiten doen we met een kleine zoetigheid. We gaan langzaam richting het eindejaar, dan mag marsepein weer volop. We maken oorlogsmarsepein, op basis van aardappel maar boordevol smaak. Het recept komt van het kookkanaal Njam. Lekker bij een kop koffie.

Zondag

Zondag bakdag. We maken bolo de caco. Deze broodjes uit het Portugese eiland Madeira met zoete aardappel bak je in de pan. Geen oven nodig dus. Je kunt ze eten met kruidenboter met een salade erbij als lichte maaltijd. Natuurlijk passen ze ook prima bij het ontbijt met bijvoorbeeld wat vijgenjam. 

roesti

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama