Open menu

peruaansetuinbonenRestaurantgidsredacteur Karl houdt van uit eten gaan, maar kookt ook graag. Maar dan wel huiselijke, eenvoudige gerechten die niet te veel tijd in de keuken vergen; de ingewikkelde gaat hij dan wel op restaurant eten. Dus maandag begint hij de week met een groentestoofpot en dinsdag gaat hij verder met een ovenschotel waarvoor het vuur het werk doet. Woensdag is het pasta-dag. Een lekkere vleesvervanger op tijd en stond is makkelijk en kan geen kwaad, zeker als je er lekker witloof bij stooft, dat is voor donderdag. Elke week is er ook wel een pittig, uitheems gerecht, dikwijls met peulvruchten en een geliefkoosd ander ingrediënt, zoals champignons. Zaterdag-snackdag mag helemaal makkelijk met allerlei koude ingrediënten, dipsausen en een lekker vettige aardappelbereiding. Zondag gaan we weer helemaal uitheems ontspannen en met de voorspelbare ingrediënten voor een Mexicaanse tortilla.

Maandag

Ik hou het meest van recepten met weinig aanduidingen van maatbekers of eetlepels en vooral ook met ingrediënten die je dikwijls kan variëren. Met zulke recepten zou je ooit wel het "kookboek dat andere kookboeken overbodig maakt" kunnen samenstellen, zoals vroegere romanschrijvers de roman wilden schrijven waarop iedereen wacht en die alle andere overbodig maakt. Natuurlijk niet goed voor de florerende kookboeken-uitgeverijen. Dus maak ik maandag een groentestoofpot à la Eelco, waarop je eindeloos kan variëren. Soms bak ik aanvankelijk de knoflook, op zijn Italiaans, even met de olie mee maar verwijder hem, omdat huisgenoten er iets minder van houden. 

Dinsdag

Ongeveer gelijktijdig met mijn voorliefde voor stoofpotten, begon ik te experimenteren met ovenschotels. Die vergen ook een toegewijde voorbereiding, maar eenmaal in de oven heb je er normaal gezien weinig omkijken naar. Je hoeft slechts tussen aperitief en amuse even te kijken of alles gaar geworden is. Ook bij deze kleurrijke groente-ovenschotel van voormalige redacteur Miranda kun je veel variëren met de ingrediënten. Wijzelf zouden voor courgette opteren omdat we al te dikwijls halfgare, sponzige aubergines hebben gegeten, en de balsamico zouden we ook weglaten, omdat we daar al te dikwijls iets te kwistig van bediend zijn in restaurants. Maar wel vele zuiderse kruiden, zeker tomaat en veel jonge, verse spinazie.

Woensdag

Er is courgette over en eigenlijk krijgen we daar niet vlug genoeg van. Dus maken we ons wekelijkse pasta-gerecht klaar met courgette en rucola, zoals die van Antoinette, die in Italië woont en dus wel alle pasta-kneepjes zal kennen. Met de overvloed van tomaten (uiteindelijk ook pas in de zestiende eeuw ingevoerd in Italië) in Italiaanse gerechten, brengt het afwisseling om eens een recept zonder die groente te zoeken. De wijn er in zorgt voor smaakverfijning en de tijm, rucola, zwarte peper en Parmezaan kruiden hartig de toegevoegde room. 

Donderdag

Er komt in de supermarkten een steeds ruimer en verfijnder aanbod van vleesvervangers. Dus maken we er in de week minstens één klaar volgens het oude stramien aardappelen-vleesvervanger-groenten. Vandaag worden het lekkere vastkokende aardappelen, een smakelijke vega-schnitzel en gestoofd witloof op de perfecte wijze van Piet Huysentruyt. Die eventuele suiker en sherry-azijn op het einde hoeft niet echt.

Vrijdag

Onze zeer actieve redacteur Sven ontdekt dikwijls exotische gerechten die hij een eigen, leuke twist geeft in een niet te ingewikkeld recept. Deze pittige Peruaanse tuinbonen zijn helemaal ons ding. We gebruiken dikwijls oregano en komijn als kruiden, en ja, er was nog wat room over van het pasta-gerecht van woensdag. Maar het zou ook best zonder kunnen. En misschien bak ik eerst wat champignons mee met de ui, ook erg lekker.

Zaterdag

Geen groter, basic eetfestijn dan een gefrituurde aardappelbereiding. Maar we gaan niet in de rij staan voor de frituur. We zetten allerlei schotels met koude begeleiders op tafel, zoals sla, rode biet, hardgekookt ei, ouderwetse groentemacedoine uit blik (jeugdsentiment), schijfjes tomaat, zure bommen. Het perfecte excuus om ons ongans te eten aan aardappelblokjes, natuurlijk met allerlei dipsausen op tafel.

Zondag

We gaan uitheems én zondags makkelijk met een dikwijls terugkerende favoriet: warme tortilla, naar eigen believen aan tafel belegd met gebakken seitangehakt, opgewarmde chilibonen, guacamole, tomatenstukjes, komkommer en sla en eventueel nog wat gemalen kaas. De meest voorspelbare ingrediënten ervoor, maar als iets beproefd is en dikwijls terugkomt, is dat misschien omdat het gewoon erg lekker is?

spruitjes wortel bloemkool kidneybonen

 

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama