Kleurige sushi met zoete aardappel introRijst wil nog eens herinneringen oproepen uit de jaren 1980, toen kurkdroge toverrijst met een kerriebechamel en ananas een hip gerecht was. Gelukkig is rijst zoveel meer. Daarom wijden we er nu ons weekmenu aan. Eerst geven we alvast wat tips om rijst goed te koken. Op maandag maken we risotto met pompoen en geitenkaas, op dinsdag eten we Filipijnse pancit bihon, gebakken rijstnoedels. Op woensdag maken we Ottolenghi's Thaise kleefrijst met krokante gember, chilipeper en pinda’s, en op donderdag rijst met ananas en gefrituurde groenten. Op vrijdag snacken we met kleurige sushi en speculaasmochi. Op zaterdag zetten we aubergines van de imam met hummus-wortelsalade en pilav-rijst op tafel. Tot slot bakken we op zondag Limburgs-Portugese rijsttaartjes.

Maandag

We beginnen met het meest bekende Italiaanse rijstgerecht, risotto. Het lijkt ingewikkeld, reden waarom sommigen liever pakjes en zakjes gebruiken. Maar dat is helemaal niet nodig. De techniek is relatief eenvoudig, gewoon een kwestie van een paar keer klaarmaken. Vandaag eten we een iets modernere risotto met pompoen en geitenkaas. Geef er eventueel nog een groene salade bij.

Dinsdag

Rijst wordt in de Aziatische keuken ook verwerkt tot rijstnoedels, die je dan ook weer in alle soorten en maten vindt. De Chinezen brachten de rijstnoedels naar de Filipijnen. Daar maakten ze zich de noedels eigen en creëerden er onder andere pancit bihon mee, eigenlijk een soort bami met rijstnoedels. Vanavond maken we een vegetarische versie met ondere andere Chinese kool. Lekker met gebakken tofuplakken erbij.

RijstManggaPaprika

Woensdag

Een nieuwe dag, een nieuw soort rijst. Deze woensdag maken we kleefrijst die vooral populair is in bepaalde Aziatische landen zoals Thailand. We maken echter een recept van Otolenghi uit zijn kookboek Simpel. Deze Thaise kleefrijst met krokante gember, chilipeper en pinda’s toont ook aan dat niet al zijn gerechten veel tijd vragen en moeilijke ingrediënten vereisen. Lekker voor op een weekdag dus.

thai sticky rice with crispy ginger

Donderdag

Vanavond eten we rijst met ananas en gefrituurde groenten. Dit verrassende recept komt uit het Thais vegetarisch kerstmenu van Vegatopiaoprichter Jan en dateert uit de prille jaren van onze website. Het gerecht blijft ons na al die jaren nog steeds aanspreken. Het recept schrijft Quorn voor, maar aangezien er meer vleesvervangers op de markt zijn kun je ook opteren voor bijvoorbeeld kipstuckjes. 

Vrijdag

Vrijdag snackdag! We bereiden daarom een hartig en een zoet hapje op basis van rijst, beide Japans geïnspireerd. Eerst maken we kleurige sushi met een vulling van zoete aardappels en ook nog met een vulling van omelet en waterkers. Als zoete snack maken we een originele speculaasmochi met een amandelvulling.

Kleurige sushi met zoete aardappel

Zaterdag

Op zaterdag mag het vaak wat uitgebreider, soms op restaurant maar meestal gewoon thuis. Frederike maakte haar eigen versie van aubergines van de imam met hummus-wortelsalade en pilav-rijst. Dit past er helemaal bij en is niet eens zoveel werk om klaar te maken.

auberginepilav

Zondag

Zondag bakdag! Wat kunnen we in het kader van dit weekmenu beter maken dan rijsttaart? We gaan voor kleine Limburgs-Portugese rijsttaartjes. Het recept is een cross-over tussen Limburgse vlaai en Portugese rijstpap. Zo wordt ons zondags vieruurtje toch ietsje anders.

westers aziatisch dessert

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter