valentijnhoofdkleinDeze week herontdekken we onze oven. Daarom gebruiken we hem iets vaker dan gebruikelijk om onze gerechten klaar te maken. Voor de eerste twee gerechten hebben we hem wel niet nodig. Eerst maken we harira, Marokkaanse soep. Daarna eten we aardappelpuree met daarbij broccoli en een kaasschnitzel. Op woensdag maken we een ovencasserole van wintergroenten, aardappel en kikkererwten. Op donderdag bakken we een simpele lasagne met ui en kaas. Het weekend beginnen we ontspannen met makkelijke pita's met gegrilde groenten en pestomayonaise. Zaterdag bereiden we als hoofdgerecht gekaramelliseerde witlof gegratineerd met roquefort en pistachenootjes met zoete-aardappelmuffins en voor achteraf een chocolade-munttaartje. De week beëindigen we met een vegan full English breakfast.

Maandag

Vandaag hebben we een lunchgerecht nodig dat je mee kunnen nemen en opwarmen en dat ook nog eens goed vult. Ideaal is dan harira, een traditionele Marokkaanse soep met onder andere kikkererwten en linzen.

Dinsdag

We gaan niet te moeilijk doen vanavond. We maken aardappelpuree, natuurlijk niet uit een pakje. Puree is tenslotte gemakkelijk zelf te maken en veel lekkerder. In een luie bui maak je hem simpelweg door aardappels met een vork te prakken en af te werken met roomboter, peper en zout. Geef hier gestoomde broccoli bij en een kaasschnitzel uit de supermarkt.

Woensdag

In de koelkast liggen nog wat restjes van verschillende groenten. Die kunnen natuurlijk samen de soep in, maar ze lenen zich ook perfect voor Eelco's casserole van wintergroenten, aardappel en kikkererwten. Gebakken in een laagje kruidig kikkererwtenvocht is de groente onderaan beetgaar gestoofd en bovenaan knapperig aangebruind. De stroop en citroensap geven een friszoet tintje en de nodige stroperigheid. Geef er een klodder Griekse yoghurt bij.

casserole aardpeer kikkererwten

Donderdag

Uien worden meestal toegevoegd als smaakmaker, maar je kunt ze ook gebruiken als hoofdingrediënt - zelfs in een pastagerecht. In deze eenvoudige lasagne met ui en kaas komen alle ingrediënten tot hun recht en samen bepalen ze de smaak en textuur. Geef er een stukje brood bij. Een simpele groene salade vooraf kan natuurlijk ook.

Vrijdag

We maken vanavond makkelijke pita's met gegrilde groenten en pestomayonaise. Je kunt de groenten, met inbegrip van de paprika, ook gewoon roosteren in de oven. Het hangt een beetje van de oven af, maar ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Op het einde schuif je er ook een ovenrooster met de pitabroodjes bij. Zo heb je minder afwas.

Zaterdag

Witlof en blauwe kaas gaat goed samen. Wanneer je daar tegenover nog een bijgerecht met een zoete toets plaatst, dan wordt het helemaal geweldig. Net om die reden maakte Hedwig deze gekaramelliseerde witlof gegratineerd met roquefort en pistachenootjes met zoete-aardappelmuffins. Het ziet er ook nog eens mooi uit, dus haal je beste borden uit de kast. Als dessert bakken we een chocolade-munttaartje van Jessi. Zo is de zaterdagavond ongetwijfeld geslaagd.

valentijnhoofd

chocolade munttaartje Jessi

Zondag

Het internet staat bol van de kookblogs. Helaas zijn de meest populaire niet altijd de beste en er zijn heel wat onderbelichte pareltjes. Eén daarvan is Lowly Food, de vegan foodblog van de Brit Hugo. Hij doet zijn afkomst alle eer aan met een puur plantaardig full English breakfast, volledig zelf gemaakt zonder pakjes of zakjes. De bonen in tomatensaus en de worstjes maakt hij ook zelf. Het hele proces toont Hugo in het onderstaande filmpje. Na dit ontbijt ben je helemaal klaar voor een stevige winterwandeling.

Lowly Food Full English Breakfast

Foto: Lowly Food

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter