broccolisoep thbDeze week maken we vooral variaties op bekende gerechten. Beginnen doen we met een boerenkoolquiche met cashewnoten. Op dinsdag maken we hartige maïsbeignets met knoflookpuree en gebakken paprikareepjes. De dag erna zetten we linzensoep met veel wintergroenten op het menu. Op donderdag eten we eerst broccolisoep met knoflookcroutons en daarna zoete-aardappelfrittata. Het weekend beginnen we gezellig met bloemkoolfondue met kaas van Mari Maris. Op zaterdag maken we enkel een lunchgerecht, Mediterrane toast met paprika en feta. Tot slot bakken we puur plantaardige cranberrykoekjes.

Maandag

We beginnen de week met boerenkool, maar zonder stamppot: we bakken kleine boerenkoolquiche met cashewnoten. Lekker met een frisse salade. En mocht je nog een stukje overhouden, dan is dat de volgende dag ook koud erg lekker als lunch.

Dinsdag

Vandaag bakken we hartige maïsbeignets met Italiaanse kaas, een lekker zelfgemaakt alternatief voor een vegaburger uit de supermarkt. Serveer hierbij aardappelpuree met fink wat knoflook en ook gebakken reepjes paprika. 

maisbeignets

Woensdag

Vanavond eten we een linzensoep met veel wintergroenten, in Franse stijl. Deze soep is lekker verwarmend en handig om de restjes groenten uit de koelkast op te maken of als je niet meer zoveel in huis hebt. Serveer de soep met lekker (rogge)brood, boter en kaas voor een complete maaltijd. Wat geraspte kaas of een dot crème fraîche erop doen het ook goed.

linzensoep

Donderdag

Soep bij het avondeten is een handige én lekkere manier om extra groenten binnen te krijgen. Daarom beginnen we met een kom broccolisoep met knoflookcroutons. Als hoofdgerecht kiezen we voor zoete-aardappelfrittata, een kleurrijk gerecht dat erg in de smaak valt bij kinderen. Het hoeven tenslotte niet altijd spruitjes te zijn.

zoete aardappel frittata

Vrijdag

Onlangs bespraken we het nieuwe kookboek Groenten van Mari Maris. Dit is natuurlijk niet haar eerste kookboek, van de eerdere zijn we ook absoluut fan. Daarom maken we uit het kookboek A la minute haar bloemkoolfondue met kaas. Dit is zoals een kaasfondue, maar dan met voornamelijk bloemkool en een kleinere hoeveelheid kaas. Om in de fondue te dopen serveer je er bloemkoolblaadjes, brood en/of champignons bij. In de onderstaande video legt Mari het ook nog een keer uit.

Zaterdag

Vanavond zijn we bij vrienden uitgenodigd. De lunch maken we wel nog zelf. Het mag vrij simpel zijn, maar dan toch iets meer dan boterhammen met pindakaas. Deze Mediterrane toast met paprika en feta is snel klaar en geeft al een hint van het zonnige weer dat er dra aankomt. 

Mediterrane toast

Zondag

Zondag bakdag! Het kunnen maken van indrukwekkende baksels is fijn, maar eigenlijk is het minstens zo belangrijk om goede basisrecepten te beheersen. Dit keer bakken we cranberrykoekjes afkomstig van de website VeganChallenge. Het leuke aan dit recept is dat het erg eenvoudig en erg aanpasbaar is. Vervang de cranberry's door gehakte noten, rozijnen of andere gedroogde vruchten, chocolade... Jij bepaalt.

Cranberry koekjes koekjes basisrecept

Fotocredit: VeganChallenge

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter