Open menu

RokerigeAuberginesSjabloonOp zondag 20 maart viert men in Iran en andere regio's van het Midden-Oosten Nowruz, het traditionele Perzische nieuwjaar. Vegatopia viert mee met een weekmenu vol gerechten uit de Perzische keuken. Op maandag beginnen we met een eenvoudige linzensoep. Op dinsdag wordt het iets uitgebreider met gebakken eieren met feta, harissa-tomatensaus en koriander. Op woensdag is het eerder Perzisch geïnspireerd met citroenige bulgur. Daarna bakken we een tradionele kruidenomelet. Op vrijdag maken we verrassend samosa's en we leggen uit waarom. Rokerige aubergine met ei en tomaat lijkt ons dan weer passend voor op zaterdag. Tot slot bakken we nog een mooie Perzische liefdestaart.

Maandag

We beginnen met een lichte Perzische linzensoep. Deze soep is lekker in haar eenvoud. Een van de kruiden die gebruikt worden is engelwortel (angelica), mocht je dit niet vinden, neem dan (gedroogd) selderblad of desnoods peterselie. Lekker als lunchgerecht of als voorgerecht bij het avondeten.

Dinsdag

Vanavond maken we gebakken eieren met feta, harissa-tomatensaus & koriander. Dit gerecht doet ons denken aan shashuka en wordt ook wel ontbijt gegeten. Serveer met warm platbrood of Turks brood. Rijst kan natuurlijk ook. 

Gebakken eieren Persiana

Woensdag

Dit recept van Tertia voor citroenige bulgur is op zich niet Perzisch, maar het ligt wel volledig in de lijn, niet in het minst door de combinatie van citroen en granaatappel. Een lekker bijgerecht bij bijvoorbeeld tzaziki en courgette gebakken in pittige tomatensaus.

Donderdag

Kulu sabzi is een omelet - of eerder frittata - met een heleboel verschillende verse kruiden. Dit is één van de meest typische gerechten voor Nowruz. Voor ons is deze omelet lekker als lunchgerecht of als onderdeel van een mezze met onder andere brood, hummus, yoghurt, rauwkost, falafel...

Kuku Sabzi 1

Vrijdag

Het eens machtige Mogolrijk had Perzische wortels en heerste over grote delen van Pakistan en India, totdat de Britten het gebied kolonisaliseerden. Dit rijk bracht niet enkel monumenten zoals de Taj Mahal voort, maar het zorgde ook voor een zeer sterke Perzische invloed op de Indiase keuken. Samosa komt oorspronkelijk uit Perzië, maar verdween daar na een tijdje, terwijl deze in India nog steeds zeer populair is en werd aangepast aan de plaatselijke smaken. Daarom vanavond samosa met koriander-yoghurtdip om het weekend heerlijk in te zetten.

Zaterdag

We maken een gerecht dat je op deze zaterdag zowel als lunch als avondeten kunt: rokerige aubergine met ei en tomaat, afkomstig uit de Iraanse province Gilan. Het roken doe je in de oven, hiervoor zijn geen speciale technieken nodig. Serveer met warm brood, rijst of als onderdeel van een mezzetafel.

RokerigeAubergines

Zondag

De laatste dag van onze Perzische week sluiten we af met een prachtige Perzische liefdestaart. Dit is een feite een kruidige cake met amandelmeel, kardemom en rozenwater. Verder werken we deze taart af met glazuur, rozenblaadjes en pistachenootjes.

PerzischeLiefdestaart

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama