Open menu

ichbinkeinjaegerschnitzel thbDeze week maken we in gedachten een reis door Europa. We beginnen in Spanje en we eindigen in Slovenië. Iedere dag steken we opnieuw een grens over om te eten in een ander land. Op maandag eten we Spaanse spinazie met kikkererwten, op dinsdag wordt het Zuid-Franse panisse met een salade en gegrilde groente. Op woensdag wanen we ons in Frankfurt met eieren in groene saus. Op donderdag maken we Zwitserse rösti met bloemkool en een kaassaus. Het weekend beginnen we met zelfgebakken pizza. Op zaterdag eten we sellerieschnitzeltjes met jagersaus en vanillekipferl als toetje. De week sluiten we, zoals gezegd, af in Slovenië met jota, een stevige zuurkoolsoep.

Maandag

Vandaag beginnen we onze denkbeeldige culinaire reis in Spanje, meer bepaald in Sevilla. Uit deze stad komt het simpele doch erg lekkere gerecht spinazie met kikkererwten. Eigenlijk is het een tapa, maar met wat rijst erbij kan het ook best als hoofdgerecht.

Dinsdag

Van Zuid-Spanje gaan we naar Zuid-Frankrijk. We maken panisse, gebakken plakken van kikkerertwenmeel - wat vergelijkbaar met polentaplakken. Ook deze panisse kan zowel als tapa als bij het hoofgerecht geserveerd worden. We geven hierbij een Zuid-Franse salade uit hetzelfde kerstmenu en ook nog gegrilde groente, zoals aubergine en paprika.

kikkererwt voorgerecht

Woensdag

We verlaten de gebieden rondom de Middellandse Zee en komen toe in het Duitse Frankfurt. Erg traditioneel en lekker zijn eieren in groene saus. Je bepaalt zelf welke kruiden er in de saus gaan, want een echt vast recept bestaat er niet. Natuurlijk gebruik je wel meer dan enkel bieslook en peterselie. Geef er gekookte aardappels bij en eventueel een Beilagensalat, een bordje of kommetje gemengde salade als bijgerecht. De saus is trouwens ook erg lekker met asperges.

Donderdag

Rösti is een Zwitsers aardappelpannenkoekje dat oorspronkelijk door boeren in het kanton Bern als ontbijt werd gegeten. Wij eten het nu doorgaans als onderdeel van een warme maaltijd. Serveer met een groentegerecht naar keuze, zoals bijvoorbeeld bloemkool met kaassaus.

roesti

Vrijdag

We komen aan in Italië, een land van culinaire rijkdom en onderling erg verschillende eetculturen. Maar omdat het vrijdagavond is, bakken we toch gezellig zelf pizza. Een goede pizza blijft natuurlijk altijd lekker. Maak hem klassiek of met dingen die jij gewoon graag eet zoals bijvoorbeeld aubergine, champignons en ui of zelfs paprika en ananas.

pizza zelfgemaakt

 

Zaterdag

Van Italiaans naar Oostenrijks op vegetarische wijze. We maken sellerieschnitzeltjes met jagersaus. Daarbij passen aardappels of ook friet. Voor het dessert bakken we vanillekipferl, Weense hoornvormige koekjes. Het is eigenlijk vooral een kerstgebak, maar dat deert niet: ook in de lente zijn ze lekker. Serveer met een kop koffie of een Wiener melange.

ichbinkeinjaegerschnitzels

 

Zondag

We naderen het einde van onze reis in een land dat natuurlijk aan Oostenrijk grenst, maar ook aan Italië. Het zou opnieuw Zwitserland kunnen zijn, maar het  is Slovenië. De Sloveense keuken is vrijwel onbekend bij ons, maar daarom zeker niet minder interessant. Aan de kust heb je een sterke Italiaanse invloed, de keuken van het binnenland sluit meer aan bij de Balkan. Als opkikker na een avondje stappen maken we vegan jota volgens een recept van Yumsome. Jota is een stevig zuurkoolgerecht dat het midden houdt tussen soep en stoofpot, hier met zwarte bonen. Serveer met een stukje brood.

vegan jota

Fotocredit: Yumsome

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama