Open menu

Hangop dankt zijn naam aan de bereidingswijze. Je moet een nachtje geduld hebben, maar dan heb je een heerlijk toetje met een fijne, dikke structuur. In ons kookboek vind je op pagina 156 een recept voor hangop met bramencoulis en speculaaskletskop. We hebben echter nog een tweede topping, die minstens zo lekker is: havermoutchocoladecrunch en gekarameliseerde banaan.

Hangop

1 l volle yoghurt
optioneel: een beetje slagroom en suiker

  • Spoel een schone theedoek (gewassen zonder wasverzachter) goed uit onder warm water, zodat je eventuele wasmiddelresten  verwijdert. Wring de theedoek uit.
  • Zet een zeef in een ruime kom en leg de theedoek in de zeef. Laat de punten over de rand heen hangen. Giet de yoghurt in de theedoek, sla de punten van de theedoek over de yoghurt heen en zet dit geheel in de koelkast. Laat 8-10 uur uitlekken.
  • Doe de ingedikte yoghurt, de hangop, in een kom. Dek af en bewaar in de koelkast tot gebruik.
  • Optioneel meng je de hangop voor gebruik met geklopte slagroom en/of suiker.

Havermoutchocoladecrunch

25 g blanke amandelen
10 g boter
20 g pure chocolade
15 g bruine basterdsuiker (rietsuiker of gewone suiker kan ook)
30 g havermout

  • Verwarm de oven voor op 200 graden voor de havermout-chocoladecrunch. Hak de amandelen grof en breek de chocolade in kleine stukjes.
  • Smelt in een pannetje op laag vuur de boter en de chocolade. Roer om aanbranden te voorkomen. Haal het pannetje van het vuur en roer de suiker erdoorheen.
  • Roer de havermout erdoor, tot alles goed gemengd is. Voeg vervolgens de amandelen toe.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi het havermoutmengsel er over. Bak 8-10 minuten in de oven. Roer tussendoor een keer om.
  • Laat de havermoutcrunch volledig afkoelen en bewaar deze in een luchtdichte trommel.

Gekarameliseerde banaan

1 banaan
1 el boter
1 el bruine basterdsuiker
keukenmachine

  • Snijd de banaan in plakjes van een ½ centimeter dik. Verwarm in een koekenpan op middelhoog vuur de boter en bak hierin de plakjes banaan aan beide kanten. Strooi na 1½ minuut de suiker over de plakjes banaan. Bak dit nog 1 minuut en laat de plakken daarna afkoelen.

Serveer per persoon 2 bolletjes hangop in een kom met 2 eetlepels chocolade-havermoutcrunch en enkele plakjes gekarameliseerde banaan.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama