Open menu

artisjokken_thbOp 20 maart bezocht ik in Amsterdam het evenement Italia al Dente. De plek bij uitstek om je volledig in de Italiaanse keuken onder te dompelen. Van prosecco tot balsamico, van pasta tot dolci.

Het spreekt voor zich dat ik erg blij werd van alle wijnen, kazen, olijfolie en truffelspecialiteiten die daar uitgestald lagen om te proeven.

Italiaans eten is puur, lekker en bovenal klassiek. Als je op zoek bent naar vernieuwing, moet je eigenlijk niet in Italië zijn. Aan fusion cooking heeft een Italiaan weinig boodschap en eigenlijk kan ik ze moeilijk ongelijk geven met zo’n rijke keuken. Voor mij minder bekend was de artisjokkentapenade die ik daar proefde en kocht bij Only Pasta. Net zo simpel en lekker als de beproefde Italiaanse klassiekers, maar toch weer net iets anders dan anders. In ieder geval inspirerend genoeg voor een eigen variant met artisjokken en een aantal extra ingrediënten.

Artisjokkentapenade

blik artisjokharten (240 g)
klein teentje knoflook
4 flinke el geraspte Parmezaanse kaas
2 handjes walnoten
olijfolie
citroensap
peper

  • Laat de artisjokharten uitlekken en verwijder eventuele houtachtige blaadjes.
  • Doe de artisjokharten met de knoflook in de keukenmachine en draai tot een fijn mengsel. Voeg intussen zoveel olijfolie toe tot je een smeuïge massa hebt.
  • Doe de Parmezaanse kaas erbij en de walnoten en draai met de Pulse-knop tot je een nog wat grove tapenade hebt.
  • Proef of het zout genoeg is, voeg anders nog wat extra kaas toe.
  • Breng op smaak met een kneepje citroensap en peper.

Eet de tapenade op knapperig brood en druppel er wat lekkere olijfolie over.

 

Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama