Open menu

altZwart-oogboontjes zitten, als ze al bekend zijn, een beetje in het verdomhoekje van grutten, geitenwollensokken en peulvruchten die uren moeten weken. Maar noem ze 'Black Eyed Peas', denk aan een hippe band en maak er een swingende salade mee, met ingemaakte citroenen.

Ik bedacht deze salade toen de mussen van het dak vielen. Er kwam koude soep op tafel, maar ik wilde ook iets eiwitrijks. In de koelkast lagen nog Tivall vegetarische gehaktballen, maar daar had ik dus echt geen zin in. In zwart-oogbonen zitten eiwitten en je kunt er een salade mee maken. Met ingemaakte citroenen erdoor wordt die nog lekker fris ook. Ingemaakte citroenen kun je kopen bij Turkse winkels.

Zelf citroenen inmaken is ook heel makkelijk: biologische citroenen in partjes, azijn en water met cayennepeper en kurkuma even verhitten en hop over de partjes die in een weckpot staan. Nadeel: ze moeten eerst drie maanden staan voor ze goed zijn.

Mijn zwart-oogbonen zaten in blik, dus geen gedoe met weken en lang koken. Je vindt ze in sommige supermarkten, maar toko's en Turkse winkels hebben ze ook.

Bijgerecht voor 2 personen

175 g zwart-oogbonen uit blik
een flinke part ingemaakte citroen
1 el citroensap
1 tl fijne mosterd
1/2 tl honing
snufje cayennepoeder
1 el olijfolie
zout

  • Spoel de boontjes af in een zeef. Doe over in een kom.
  • Hak de ingemaakte citroen heel fijn. Roer door de boontjes.
  • Meng in een apart bakje de overige ingrediënten tot een dressing. Proef en breng verder op smaak. Roer de dressing door de salade en laat heel eventjes intrekken.

Je kunt de salade prima van te voren maken. Of eten bij de barbecue, of meenemen naar een picknick.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama