Open menu

herfstbento thb

Quinoa heeft allang niet meer de geitenwollen-nasmaak die het jarenlang had. Terwijl je dit graan vroeger alleen kon krijgen in de meest alternatieve natuurvoedingswinkels, ligt het tegenwoordig gewoon bij Albert Heijn. In een pakje van Lassie.

Ik kan een lang betoog houden over de gezondheidsvoordelen die dit goud van de Andes zou hebben, maar laat ik dat niet doen, en je gewoon vertellen dat het erg lekker is, enorm gemakkelijk te maken en ook nog eens heel handig is als hoofdbestanddeel in je bento.

Mijn favoriete manier om quinoa te eten is als salade, namelijk als vervanger van rijst of couscous. Deze herfstbento bestaat uit quinoasalade met linzen en oude kaas, een doorgesneden verse vijg, gefrituurde paddenstoelen en sla, wortel en tomaat.

 

herfstbento

Quinoasalade

  • handje gedroogde linzen (of een half blik gekookte)
  • 200 g quinoa
  • halve paprika
  • 50 g oude kaas
  • citroensap
  • olijfolie
  • gedroogde tijm
  • zout, peper

Kook de linzen, of laat de linzen uit blik uitlekken. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op het pak en laat afkoelen. Maak de linzen en quinoa op smaak met een scheut olijfolie en wat citroensap. Snij de paprika en de oude kaas in kleine blokjes en meng met de quinoa en de linzen. Voeg naar smaak zout, peper en tijm toe.

Je kunt de bento aanvullen met gebakken paddenstoelen, wel zo herfstig. Voor een extra lekkere lunch maak je tempura. En dat is helemaal niet ingewikkeld. Meng een paar eetlepels bloem met zout, peper en een scheutje spa rood. Het moet een heel vloeibaar beslag zijn. Verhit een flinke bodem zonnebloemolie in een pannetje. Laat een druppeltje beslag in de olie vallen, als het gaat bruisen en gelijk boven komt drijven is het vet heet genoeg. Dompel de paddenstoelen onder in het beslag en frituur ze tot ze goudbruin zijn. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier.

Je tempura is tussen de middag zeker niet meer knapperig, maar nog steeds erg lekker!


Meta van Gijn is verslingerd aan het maken van bento's en andere lekkere, mooie lunchgerechten. Op haar website notmylunch.nl vind je lunchideeën voor kinderen en volwassenen.

the Kitchenary

horecarama