Open menu

uienchutney thbNederland kampt met een uienoverschot, zo liet Mediametic vorige week weten. Eeuwig zonde, om al die uien zomaar weg te gooien, dus waren ze gratis op te halen in Amsterdam. Een mooi initiatief, want met uien kun je veel kanten op, ook als je ze koopt of zelf plant.

Zelf maak ik van een uienoverschot graag deze chutney, die me doet terugverlangen naar onze vakanties in Groot-Brittannië. Het recept heb ik jaren geleden eens uit een magazine van een grote Engelse supermarkt gescheurd en aangepast aan onze smaak.


Voor een pot van ongeveer 500 gram

750 gram uien (fijn gesneden of gesnipperd)
100 gram donkerbruine suiker
50 gram kristalsuiker
100 ml appelazijn
een scheutje balsamicoazijn
1 teen knoflook uit de pers
een flinke tl (grove) mosterd
een snuf zout
eventueel wat gedroogde chilipeper uit de molen
olijfolie

  • Laat de uien ongeveer 10 minuten zachtjes bakken in wat olijfolie. Een pan met dikke bodem werkt heel goed, de uien bakken dan minder snel aan.
  • Doe na 10 minuten de helft van de basterdsuiker bij de uien in de pan, zet het vuur wat hoger en bak de uien in ongeveer 5 minuten kleverig en donker.
  • Voeg nu de overige ingrediënten toe en laat je chutney nog ongeveer 20 minuten zachtjes borrelen.
  • Doe de nog warme chutney voorzichtig in een gesteriliseerde pot (de heetste stand van de vaatwasser werkt prima) en laat afkoelen.

Heerlijk op een boterham met kaas!

uienchutney

Jessi, gastredacteur, schrijft en schrijft ook voor haar blog Bakken zonder Beesten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama