Open menu

altTraditioneel is misosoep geen vegetarisch gerecht. In de bouillon (dashi) gaan oorspronkelijk bonitovlokken, oftewel gedroogde visvlokken. Gelukkig is misosoep heel makkelijk geheel vegetarisch te maken.

In plaats van vis gebruik ik in dit recept gedroogde en verse shiitakes. Door toevoeging van deze paddenstoel wordt de soep lekker hartig van smaak. Deze soep is snel klaar en ideaal voor tussendoor of als bijgerecht. Combineer het bijvoorbeeld met een salade voor een volledige maaltijd.

Ingrediënten
voor 2 personen

500 ml water
3 volle el bruine miso
stuk gedroogde kombu (zeewier), van 10 cm
1 gedroogde shiitake
1 tl olie
50 g verse shiitakes
1 el gedroogde wakame (zeewier)
200 g voorgekookte udonnoedels
1 lente-uitje

  • Veeg de kombu met vochtige keukenrol af. Het hoort wittig op te drogen, veeg dit witte poeder er dus niet helemaal af.
  • Doe het water, de miso, kombu en de gedroogde shiitake in een pan en breng alles aan de kook. Draai het vuur lager en laat 10 minuten pruttelen.
  • Snij ondertussen de steeltjes van de verse shiitakes en gooi deze weg. Snij de hoeden in repen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de shiitakes op hoog vuur tot ze mooi bruin zijn.
  • Haal de kombu en de shiitake uit de soep. Voeg de gedroogde wakame toe en laat even meekoken tot de blaadjes zacht zijn.
  • Voeg dan de udon noedels en de gebakken shiitakes toe en kook dit nog drie minuten mee.
  • Snij het lente-uitje in heel dunne ringetjes. Schep de misosoep in kommen en bestrooi met de lente-ui.
Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama