Open menu

altPardon, gebakken sla? Yes, dat kan ook, sterker, je kunt er een lekker en niet zo moeilijk Chinees bijgerecht mee maken. Het is wel handig om wat steviger slablaadjes te gebruiken. Supermarkten en Turkse winkels verkopen langwerpige Romeinse sla/romaine/bindsla en daar gaat dit gerecht goed mee.

Ik kreeg in mijn groentepakket een bindsla. Normaal hou ik erg van bindsla, je kunt er goed een caesar salad mee maken. Maar bij deze krop waren de blaadjes wel heel stevig, niet zo lekker in de salade en dus besloot ik ze te bakken. Bindsla lijkt wel wat op andijvie qua uiterlijk. Goede kans dat je dit gerecht ook prima met andijvie kunt maken als je geen bindsla tot je beschikking hebt. Ik denk dat andijvie wel wat wateriger is dan bindsla, dus er zal tijdens het bakken wat meer vocht uit komen en misschien moet je de andijvie daarom iets langer bakken.

Voor dit gerecht heb je  Chinese Shaoxing rijstwijn nodig. Deze wijn blijft lang goed, en je kunt hem door tal van Chinese roerbakgerechten gooien. Ik raad je dus aan om gewoon een keer een fles te kopen bij de toko, maar als je daarvoor geen geld of ruimte hebt of je hebt geen toko tot je beschikking, dan kun je ook een beetje sherry of groentebouillon gebruiken, dat maakt het gerecht anders, maar het kan ook.

Bijgerecht voor 2 personen
1 krop bindsla/romaine sla
2 el sojasaus
2 el Chinese rijstwijn (zie boven)
1 el gembersaus
1 teen knoflook
scheut zonnebloemolie
optioneel: wat chilivlokken

  • Was de bindsla, droog hem goed en snij in grove stukken.
  • Meng sojasaus, rijstwijn, gembersaus en als je die gebruik de chilivlokken.
  • Hak de knoflook fijn.
  • Verhit de olie in een wok of koekenpan.
  • Voeg de knoflook toe. Zodra de knoflook gaat geuren, voeg je de sla toe. Blijf roeren, een minuut of twee lang tot de sla geslonken is en de harde nerven zacht zijn. Voeg dan het sojasausmengsel toe, laat 20 seconden pruttelen en serveer het gerecht dan.

Lekker met: gebakken tofu, Chinese aubergines en rijst.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama