Open menu

alt5 december is pakjesavond. Op die avond mag je de cadeaus van Sinterklaas en zijn Pieten, al dan niet vergezeld van stichtelijke gedichten, uitpakken. Karin Luiten gaf met haar antipakjesavond, op 4 december, een geheel andere invulling aan deze traditie: met Sinterklaas wordt niet met pakjes of zakjes gekookt. Wij volgen dit initiatief en koken een pasta bolognese. Zonder pakjes en natuurlijk zonder vlees.

Afgelopen zomer maakte ik een spaghetti met tomatensaus van circa 1,5 kilo verse tomaten (en natuurlijk de nodige kruiden en smaakmakers). Tot mijn verbazing at een gast, waarvan ik wist dat hij weliswaar graag gezond eet, maar niet van salade houdt, ineens wèl salade, want 'er zit geen groente in de saus'. Een overtuigend bewijs dat de pakjescultuur de perceptie van de gewone mens behoorlijk aantast.

Karin Luiten trekt al sinds enige jaren ten strijde tegen dit fenomeen met haar antipakjesavond, die op de avond voor Sinterklaas wordt gehouden. En wij doen uiteraard mee.

Een bolognese zonder pakjes is al een uitdaging op zich. Maar wat als je die bolognese ook nog eens vegetarisch wil maken? Dan moet je dus gebruik maken van geitenwollensokkeningrediënten als sojagranulaat. En dat is veel lekkerder dan het klinkt, als je het maar op de juiste manier bereidt. Omdat er in december geen lekkere tomaten te krijgen zijn - en omdat het wel zo makkelijk is - gebruik ik tomatenpassata. Met de genoemde hoeveelheden zout, suiker, kruiden en balsamico breng je de saus prima op smaak. Aanpassen en variëren is toegestaan - herstel, verplicht.

Gebruik een pasta waar de saus goed aan of in blijft kleven, zoals fusilli, farfalle of penne.

Fusilli bolognese

Voor 2 personen

160 g fusilli of andere pasta
100 g sojagranulaat (sojabrokken fijn, b.v. Ekoplaza)
300-400 g groente (b.v. ui, wortel, groene of gele paprika, bleekselderij, tomaat)
1 pak (500 g) tomatenpassata
1 teen knoflook
1 pepertje, vers of ingelegd
1 tl rozemarijn
zout
1 el suiker
3 el rode balsamico
3 tl basilicum
olijfolie

serveren: parmezaanse kaas, peper uit de molen

  • Kook het sojagranulaat met 300 ml water, rozemarijn en één theelepel zout volgens de gebruiksaanwijzing in tien minuten gaar (bouillon is niet nodig). Laat afdruipen in een vergiet.
  • Kook de fusilli of een andere pasta (b.v. penne) volgens de gebruiksaanwijzing in circa acht tot tien minuten beetgaar. Spoel af met koud water.
  • Snij de groente die je wil gebruiken zeer fijn. Als je ui gebruikt: hou deze apart.
  • Verhit olijfolie, fruit het fijngesneden pepertje en de knoflook uit de pers (als je een ui gebruikt, fruit deze dan ook).
  • Voeg het gekookte en afgedropen sojagranulaat toe. Bak deze in tien minuten goudbruin. Het geheim van de smid: slechts elke twee minuten één keer omroeren; voeg dan ook meteen nog een scheutje olijfolie toe. Sojagranulaat heeft vet/olie nodig om knapperig te worden.
  • Voeg de fijngesneden groente toe. Bak het geheel circa vijf minuten, totdat de groenten beetgaar zijn.
  • Giet de tomatenpassata, twee theelepels zout, de suiker, de rode balsamico en de basilicum door de saus en vermeng goed. Laat tien minuten sudderen.
  • Vermeng de gekookte pasta met de saus. Verhit het geheel.
  • Verdeel de pasta bolognese over twee borden, bestrooi met parmezaanse kaas en peper uit de molen, en serveer.

alt

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama