Open menu

zoete aardappel frittata thbZoete bataten, ook wel zoete aardappelen genoemd, zijn een perfecte snack voor kinderen vanwege de zeldzame combinatie van de heerlijke zoete smaak en gezondheidsvoordelen die de ‘gewone’ aardappel ver overstijgen. Beter kan bijna niet.

Deze frittata komt uit het kookboek Gezond Genieten van Amber Albarda dat wij bespraken. Volgens het boek zit de zoete bataat boordevol ijzer, magnesium, kalium, vitamine B6, vitamine C en bètacaroteen. Ze houden de grillige bloedsuikerspiegels van kinderen beter in bedwang dan aardappelen en daarmee is het een perfecte keuze. Deze versie doet het uitstekend in de lunchtrommel mee naar school.

Voor 4 kinderen

2 el boter
375 g zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
1 l groentebouillon
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook
klein handjevol bieslook
klein handjevol platte peterselieblaadjes
flinke handvol rucola
3 (liefst biologische) scharreleieren
2 el melk*
* Ik gebruik hiervoor vaak rijstmelk of zelfs geitenmelk, maar gebruik gerust de melksoort die je thuis in de koelkast hebt staan.

zoete aardappel frittata

  • Schil de aardappels en snij in blokjes. Snij de knoflook fijn. Snij de ui fijn.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een bakblik met een diameter van 20 centimeter in met een klontje boter.
  • Kook de zoete aardappelen in ongeveer tien minuten gaar in de groentebouillon, zodat ze na afgieten zacht genoeg zijn om te stampen. Als je haast hebt, kun je ze ook stomen en dan stampen, je hebt dan geen groentebouillon nodig.
  • Verhit het tweede klontje boter in een koekenpan en voeg de ui en even later de knoflook toe (dan verbrandt de knoflook minder snel). Als de ui glazig is, voeg je de gestampte aardappelen en de verse kruiden en rucola toe. Haal de pan van het vuur.
  • Klop met een garde de eieren los met de melk, meng het aardappelmengsel erdoor. Verdeel het mengsel in het bakblik en bak de frittata 25 minuten in de oven. Serveer warm of koud in punten gesneden.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama