Open menu

hartigetaart-sjabloonCourgette is nu volop in het seizoen en smaakt heerlijk in combinatie met geitenkaas, oregano en knoflook in deze knapperige, hartige taart.  Ik maak deze taart al jaren en hij verveelt nooit. Probeer hem ook eens, met heerlijke verse knoflook uit eigen land.

Verse knoflook

Normaal gesproken maak ik deze hartige taart met gewone knoflook. Nu er verse knoflook verkrijgbaar is, gebruik ik graag de verse variant. Je vindt verse knoflook soms langs de weg, te koop in stalletjes bij de boer (in Noord-Holland tenminste) of vraag het eens bij een moestuinencomplex. Met een beetje geluk heeft ook je supermarkt of groenteboer ze in het assortiment. Verse knoflook is zoals de naam het al zegt, vers. Gewone knoflook is gedroogde knoflook afkomstig uit landen als China en Spanje en ligt al wat langer. Verse knoflook kan uit het buitenland komen, maar hij bestaat er dus ook zó uit de Hollandse grond, waardoor je kunt genieten van een vers en lokaal product. Verse knoflook is wat milder van smaak dan gedroogde knoflook. Je hoeft de teentjes niet te pellen, maar kunt ze gelijk fijnsnijden of persen. Aan de bol zit ook een frisgroene stengel die je kunt gebruiken in salade. Je kunt de knoflook in de koelkast bewaren, dan blijft hij een paar weken vers. Als je hem buiten de koelkast bewaart wordt het ‘gewone knoflook’, doordat de knoflook droogt.

Hartige taart met courgette en verse knoflook

Hoofdgerecht voor 2 personen

4 plakjes bladerdeeg
1 el vloeibare margarine of boter
3 eieren
2 tenen verse knoflook
3 tl oregano
2 courgettes
zout
zwarte peper uit de molen
1 rolletje geitenkaas van 150 gram (milde zachte geitenkaas met harde korst)

hartigetaart-kelly

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Vet een ronde ovenschaal van ø 30 cm in met de vloeibare margarine of boter en beleg de bodem en de randen met de plakjes bladerdeeg. Knip en plak een beetje tot de hele schaal van binnen bedekt is. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Zet de schaal in de oven en bak het bladerdeeg in circa 15 minuten goudbruin en gaar. Haal daarna de schaal weer uit de oven. 
  • Maak intussen de vulling. Neem een grote kom en kluts hierin de eieren los. 
  • Pers de knoflook of snij deze fijn. Roer deze samen met de oregano door de eieren. 
  • Rasp de courgette of snij deze in hele kleine blokjes. Meng de courgette door het eimengsel. Breng op smaak met wat zout en flink zwarte peper. 
  • Snij de geitenkaas in dunne plakjes.
  • Schep de helft van de courgettevulling op het gebakken bladerdeeg en bedek met de helft van de plakjes geitenkaas. Dek af met de overige courgettevulling en maak af met de overige plakjes geitenkaas.
  • Zet circa 45 minuten in de oven, tot het ei gestold is. Je kunt dit controleren met een vork. Pas op voor aanbranden, dek de taart bijvoorbeeld na 15 minuten even af met aluminiumfolie.

Een restje hartige taart is heerlijk als lunch.

Rucolasalade en een yoghurtdressing met verse knoflook

Deze knapperige hartige taart smaakt heerlijk in combinatie met een eveneens knapperige rucolasalade. Houd het simpel en bepaal zelf de verhoudingen: neem wat rucola, cherrytomaatjes en eventueel wat olijven. De Griekse Kalamata olijf is een aanrader: een heerlijke smaakvolle paarse olijf. Kalamata olijven zijn bij veel supermarkten verkrijgbaar. Snij eventueel de stengel van de verse knoflook fijn en meng deze door de salade. Maak de salade af met een dressing op basis van yoghurt en een beetje mayonaise. Breng de dressing verder op smaak met wat zwarte versgemalen peper, citroensap en wat fijngesneden verse groene kruiden zoals bladpeterselie, basilicum en dille.

 

Kelly, culiredactie. Altijd bezig met voeding, koken en eten, ook op haar website en als diëtist.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama