Open menu

tajine1Onlangs kocht ik mijn eerste tajine bij een klein Marokkaans kruidenwinkeltje. Maar dan ben je er nog niet. Om ervoor te zorgen dat de tajine niet barst bij gebruik, moet je een aantal handelingen uitvoeren vóór het eerste gebruik. Braaf volgde ik de aanwijzingen van de verkoper. Ik zette hem een nacht onder water, daarna een uur op laag vuur met water erin en ten slotte oliede ik de binnenkant. Klaar voor de start!

Het eerste gerecht dat ik uitprobeerde kwam voort uit de groente die ik in de koelkast vond, en was meteen een succes. Als je geen tajine hebt, zou ik hem op je verlanglijstje zetten. Of je kunt een andere grote pan gebruiken, met deksel. Handig hulpmiddel is een sudderplaatje, zodat je het gerecht heel zachtjes kunt laten pruttelen.

Hoofdgerecht voor 2 personen

2 el olijfolie
1 ui
1 flinke teen knoflook
1 tl komijn
1/2 tl kaneel
1/2 rode peper
150 g snijbonen
150 g champignons
150 g baldorijst of risottorijst
1 blik gepelde tomaten
koriander (optioneel)

  • Zet de tajine zonder deksel op de sudderplaat op een laag vuur en laat een minuut of tien voorverwarmen.
  • Doe de olie erin en wacht even tot deze warm is. Snipper ondertussen de ui en de knoflook en voeg ze toe aan de tajine. Bak dit totdat de ui glazig is. Nu mag de komijn en de kaneel erbij.
  • Snijd de rode peper heel fijn en de snijbonen en de champignons grof, en verdeel dit over de tajine. Tegelijk kan ook de rijst erbij en de gepelde tomaten. Alle ingrediënten moeten met het vocht van de tomaten bedekt zijn. Als het te droog is, doe er dan eventueel wat water bij. Zet nu het deksel erop en laat het een half uurtje zachtjes pruttelen.
  • Als de rijst gaar is, is je gerecht klaar. Garneer met blaadjes verse koriander.

Lekker met verkruimelde feta, gebakken halloumi of, zoals op de foto, met falafel.

alt

 

Miranda, gastredacteur tot 2016. Koopt heel graag keukenspulletjes.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama