Open menu

roesti thbHeb je zin in wat anders dan gekookte of gebakken aardappelen, of aardappelpuree? Maak dan eens rösti. Natuurlijk niet van die kant-en-klare schijfjes uit de diepvries, maar gewoon zelfgemaakt. En dat is helemaal niet moeilijk. Een basisrecept.

Rösti is een Zwitsers aardappelpannenkoekje dat oorspronkelijk door boeren in het kanton Bern als ontbijt werd gegeten. Wij eten het doorgaans als onderdeel van een warme maaltijd.

Je kunt vastkokende of meligkokende aardappelen gebruiken voor rösti. Vastkokende aardappelen geven wat meer textuur, met meligkokende aardappelen krijg je een wat zachtere, pannenkoekachtigere rösti. Beide varianten zijn lekker, maar de versie met vastkokende aardappelen schijnt het meest traditioneel te zijn.

Over de hele wereld vind je varianten op deze aardappelpannenkoekjes, waaronder de Joodse Latkes of Latkas. Deze worden echter vaak met ei en meel gemaakt, net als de Noord-Duitse Reibekuchen of Kartoffelpuffer - die traditioneel met appelmoes worden geserveerd.

Het maken van één grote rösti is een kleine uitdaging - vooral het omdraaien van de rösti vergt wat handigheid - en levert een indrukwekkend resultaat, maar geen mens die het je kwalijk zal nemen als je meerdere kleine röstis maakt.

Per persoon

3-5 aardappelen (ca. 200-250 g)
klein uitje of een sjalot
1/2 tl zout
smaakmakers (1 tl rozemarijn, teentje knoflook, pepertje)
boter of olijfolie om te bakken

  • Schil de aardappelen en rasp ze grof (rasp of keukenmachine).
  • Snij het uitje fijn en vermeng dit met de geraspte aardappelen.
  • Voeg zout en eventueel smaakmakers toe (rozemarijn, knoflook uit de pers, fijngesneden pepertje) en meng goed.
  • Laat de aardappelrasp een uurtje in de koelkast rusten (niet noodzakelijk, maar het maakt het geheel iets samenhangender).
  • Verhit boter of olijfolie in een koekenpan en maak één grote 'pannenkoek' (ongeveer 0.5-1.0 cm dik) van de aardappelrasp (of vier kleinere röstis als je het eng of moeilijk vindt zo'n grote rösti in één keer om te keren).
  • Bak de rösti(s) 10-15 minuten op middelhoog vuur met het deksel op de pan tot de rösti vrij stevig is (het aardappelzetmeel bindt het geheel). Je mag de pan een beetje schudden, maar laat de rösti verder met rust.
  • Laat de grote rösti voorzichtig op een bord glijden, doe eventueel nog wat boter of olie in de pan en keer het bord voorzichtig om boven de koekenpan (of keer de kleine röstis om met behulp van een spatel of bakspaan).
  • Bak de rösti(s) in ca. 5-10 minuten zonder deksel op de pan ook aan de andere kant goudbruin.

Serveer met een groentegerecht of salade naar keuze.

roesti

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama