Open menu

broccolisoep thbNu de dagen snel korter worden en het weer steeds onaangenamer wordt, is een kom of bord warme soep op zijn tijd erg welkom. Deze broccolisoep is lekker kruidig met fenegriek, foelie en laurierblad, en crèmig door de chana dal - er komt trouwens geen room aan te pas en de broccoli wordt niet doodgekookt. Je hebt deze soep snel op tafel - extra lekker met zelfgemaakte knoflookcroutons, die in een handomdraai zijn gemaakt.

Broccolisoep

Voor vier personen - of voor vier porties voor jezelf

1 stronk broccoli (500 g)
1 kop (ca. 120 g) chana dal (splitkikkererwten, toko)
2 sjalotjes of 1 klein uitje
1 aardappel (meligkokend)
2 el fenegriek
stukje foelie*
laurierblad
1 el citroensap (of wittewijnazijn)
scheutje neutrale olie
peper en zout naar smaak
ca. 1 liter water

* alternatief voor foelie: nootmuskaat (later toevoegen, zie recept)

Om te garneren:
knoflookcroutons (zie tweede recept)
rood (Spaans) pepertje (naar smaak)

Verder nodig: staafmixer of pureerstaaf

  • Breng ca. 1 liter water aan de kook (in de waterkoker).
  • Schil en snipper ondertussen de ui of de sjalotjes (hoeft niet al te fijn). Schil en snij ook de aardappel in blokjes (grove blokjes zijn goed genoeg).
  • Fruit de ui een paar minuten in een pan met een scheutje neutrale olie op laag vuur.
  • Voeg aardappel, chana dal, fenegriek, foelie, laurierblad en voldoende kokend water uit de waterkoker toe zodat alles onder water staat. Kook ongeveer tien minuten.
  • Maak ondertussen de broccoli schoon en verdeel deze grof in roosjes. Gebruik vooral ook de stronk.
  • Voeg, nadat de aardappel en de chana dal 10 minuten hebben gekookt, de broccoli toe, alsmede voldoende water uit de waterkoker - zodat de broccoli nét niet helemaal door het water wordt bedekt - en zout naar smaak.
  • Kook het geheel in 10 minuten gaar, of totdat de broccoli net iets gaarder dan al dente - maar nog niet doodgekookt - is. Maak ondertussen de knoflookcroutons (recept staat hieronder)
  • Verwijder het laurierblaadje en de foelie, en pureer de soep met de pureerstaaf of in een staafmixer tot een romige massa. Giet de soep terug in de pan en zet deze op laag vuur.
  • Voeg 1 eetlepel citroensap of wittewijnazijn (de soep heeft een zuurtje nodig) en breng verder op smaak met zout en peper uit de molen. Als je geen foelie hebt gebruikt, kun je een beetje nootmuskaat door de soep mengen.
  • Mocht de soep te dik zijn, voeg extra water toe; mocht de soep te dun zijn (dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk als je de stappen hebt gevolgd), bind dan de soep met een theelepel maizena, opgelost in wat water.
  • Serveer de soep bestrooid met zelfgemaakte knoflookcroutons en, naar smaak, flinterdunne snippers van een rood pepertje.

Je kunt de broccolisoep 2-3 dagen in de koelkast bewaren en telkens een portie opwarmen - in een (steel)pannetje of ook in de magnetron, dus ook erg geschikt voor een warme, lichte lunch op je werk.

Knoflookcroutons

Als je die croutons die je kant-en-klaar kunt kopen niet lekker vindt, geef ik je groot gelijk. Zelfgemaakte croutons zijn echter een heel ander verhaal. Lekker smaakvol met een crunch. Bovendien zijn ze heel snel gemaakt, dus er is geen enkele reden om ze kant-en-klaar te kopen.

knoflookcroutons1 plak witbrood
2 el olijfolie
1/2 tl zout
1 teentje knoflook
olijfolie om te bakken

  • Meng de olijfolie met zout en knoflook uit de pers.
  • Snij de plak witbrood in kleine blokjes.
  • Meng de blokjes brood goed met de gekruide olijfolie
  • Verhit een scheutje olijfolie een klein koekenpannetje op hoog vuur, voeg de gemarineerde broodblokjes toe en bak, voortdurend omscheppend, in 3-5 minuten goudbruin. Giet, indien nodig, extra olijfolie in de pan.
  • Laat de croutons op een bordje of in een schaaltje kort afkoelen.

Tips

  • Deze croutons smaken vrij intensief naar knoflook, wat erg goed bij de broccolisoep past. Je kunt eventueel ook andere smaakmakers gebruiken, zoals oregano, basilicum of paprikapoeder.
  • Je kunt natuurlijk de croutons ook in andere soepen dan bovenstaande broccolisoep serveren. Ook in een salade zijn zelfgemaakte croutons erg lekker.

broccolisoep


Meer verwarmende soepen!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama