Open menu

bloemkoolovenschotel thbNaast de bloemkool spelen mosterd, kummel en venkelzaad een hoofdrol in deze ovenschotel, die al sinds jaren regelmatig bij ons op tafel komt. Het krokante kaaslaagje met nigellazaad maakt het gerecht af. Traditioneel en exotisch tegelijk. Je mag zelf kiezen of je aardappels of volkorenpenne wil gebruiken, beide varianten zijn lekker.

Voor twee personen

300 g bloemkool
150 g knolselderij
400 g vastkokende aardappels of 100 g volkorenpenne
1 teen knoflook
3 el olijfolie
2 el bloem
200 ml melk
2 el mosterd
1 el karwijzaad (kummel)
1 el venkelzaad
100 g geraspte kaas (naar keuze)
1 el nigella (zwarte komijn, te krijgen bij Turk of toko)
zout naar smaak
Opvangen: 300 ml kookwater van de groente

Verder nodig: twee eenpersoonsovenschalen of één grotere ovenschaal. De ovenschotel komt het best tot zijn recht in eenpersoonsovenschalen.

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de aardappels en snij deze in schijfjes en kook ze in ca. 10 minuten beetgaar. Of kook de volkorenpenne volgens de gebruiksaanwijzing al dente.
  • Snij de bloemkool in fijne roosjes en de knolselderij in kleine blokjes. Stoom de groente in ca. 10 minuten beetgaar en bewaar het kookwater.
  • Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een steelpannetje, fruit hierin knoflook uit de pers kort aan, gevolgd door 2 eetlepels bloem. Zet het vuur laag en voeg, al roerend, scheutje voor scheutje de melk toe, gevolgd door de mosterd, karwij- en venkelzaad, en een snufje zout naar smaak. Breng de saus weer aan de kook en voeg zoveel kookwater toe (ca. 300 ml) totdat er een lobbige, maar nog wel vloeibare saus ontstaat. Roer regelmatig om klonteren te voorkomen.
  • Vet twee eenpersoonsovenschalen (of een grotere ovenschaal) in met olijfolie en bedek de bodem met de aardappelschijfjes of de penne, gevolgd door de groente. Verdeel hier de saus over, en bestrooi achtereenvolgens met geraspte kaas en nigella.
  • Bak de ovenschotel 30 minuten in de oven, totdat de kaas goudbruin is. Serveer meteen.

bloemkoolovenschotel 600px

Tips:

  • Je kunt natuurlijk ook uitsluitend bloemkool gebruiken. Of je vervangt de knolselderij door venkel en/of wortel.
  • Ik gebruik vrij veel kookwater van de gestoomde groente in dit recept: ook bij stomen krijgt het water veel smaak af van de groenten. De saus wordt hierdoor tegelijkertijd smaakvoller en minder zwaar. Niets houdt je echter tegen om gewoon 500 ml melk te gebruiken.
  • Voor wie van pittig houdt: een pepertje, vers, ingelegd of gedroogd, is nooit een slecht idee.
  • Als je eenpersoonsovenschalen gebruikt, en de een wil liever pasta en de ander aardappel, kun je met weinig extra moeite ook beide versies maken.
Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama