Open menu

salade groene asperges thbDeze week publiceren we elke dag een gang uit het bijzondere, uitgebreide Paasmenu van Hedwig. Stuk voor stuk bijzondere gerechten die het lentegevoel oproepen. Je kunt tijdens Pasen het complete menu serveren of deze week, of op een willekeurig ander 'lentemoment', jezelf en anderen verwennen. Vandaag de eerste gang: salade met groene asperges, jonge bladsla, zeekraal, donkere linzen en erop een gepocheerd eitje met zoete-aardappeldressing.

voor vier personen

80 g jonge-bladslamelange (bijvoorbeeld bij de AH)
200 g groene asperges
100 g zeekraal
120 g donkere linzen uit blik
4 kraakverse eieren
1 el azijn

dressing:
80 g zoete aardappel
4 el olijfolie
1½  el witte wijnazijn
½ tl honing
4 el groentebouillon
zout en peper

Begin met de dressing. Deze kun je in de ochtend al voorbereiden.

  • Snij de zoete aardappel in blokjes en kook in tien minuten gaar. Pureer de zoete-aardappelblokjes met de rest van de ingrediënten voor de dressing, en proef of het goed op smaak is. Vind je de saus te dik? Doe er dan nog wat bouillon bij. Zet de dressing in een kommetje apart weg.

Maak kort voor het serveren de salade.

  • Verdeel de sla over vier mooie ronde borden.
  • Snij de onderste twee cm van de asperges, snij in vieren en scheid de stengels van de kopjes. Blancheer de stukken aspergestengels drie minuten in kokend water, en voeg de kopjes er de laatste minuut bij. Doe ze in een zeef en spoel ze koud af. Dep droog en verdeel ze over de sla.
  • Roerbak de zeekraal twee minuten in een eetlepel olijfolie op hoog vuur, schud tijdens het bakproces de zeekraal heen en weer in de pan. Laat iets afkoelen.
  • Spoel de linzen in een zeef onder de kraan en dep droog met wat keukenpapier. Verdeel de linzen over de salade op de borden.
  • Breng voor het gepocheerde eitje in een niet te diepe pan (neem een kleine steelpan of hapjespan) water aan de kook en voeg er een eetlepel azijn aan toe. Zet het vuur nu wat lager, maar niet helemaal laag, breek een eitje in een klein kopje, draai met een lepel een draaikolk in het midden in de pan en laat er het eitje in glijden. Leid met twee lepels het uitlopend eiwit naar de dooier toe en laat het ei drie minuten zachtjes koken. De dooier is dan nog zacht. Leg het eerste gepocheerde ei op een bord onder aluminiumfolie, en kook op dezelfde manier nogmaals drie gepocheerde eitjes.
  • Schep op iedere salade een gepocheerd eitje, en drapeer wat van de zoete aardappel-dressing om de salade heen.

Tip: vind je eieren pocheren lastig? Neem dan een zachtgekookt eitje (5 minuten gekookt) en prik het stuk op de salade.

salade groene asperges 600px

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama