Open menu

tagliatelle salieboter thbNaast aglio, olio e peperoncino is pasta burro e salvia, oftewel pasta met boter en verse salie, een klassieke eenvoudige, maar vooral ook erg smaakvolle, manier om pasta te serveren. Vooral op warme zomerdagen eten we graag een bordje tagliatelle in salieboter met daarbij een fikse salade. Lekker snel klaar en altijd een succes.

Wij hebben al sinds jaar en dag salie in de tuin, die zo welig tiert dat we vrijwel onbeperkt kunnen oogsten. Je kunt salie ook in een ruime pot houden, mijn ervaring is dat salie redelijk snel tevreden is. Let er wel op dat je 'echte salie', salvia officinalis, neemt. Je kunt verse salie ook in de supermarkt kopen, maar dat is relatief duur.

De hoeveelheden in het recept zijn een richtlijn, neem vooral meer of minder van salie, knoflook of chilipepertje - de laatste twee ingrediënten kun je ook rustig weglaten, want de klassieke salieboter bestaat eigenlijk slechts uit boter en salie - maar gelukkig zijn er ook zat Italiaanse recepten die wél knoflook en een pepertje gebruiken. Een leven zonder knoflook is tenslotte mogelijk, maar zinloos.

Voor twee personen

200 g tagliatelle (gedroogd, vers of zelfgemaakt)
handjevol verse salie
1 teen knoflook
eventueel 1 rood chilipepertje, naar smaak
een fikse klont (ca. 20 gram) boter
een fikse scheut olijfolie

  • Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking beetgaar, in ruim water, zo zout als zeewater. Giet af, vang daarbij een half kopje kookvocht op.
  • Snij, terwijl de tagliatelle kookt, de salie zo fijn mogelijk, verwijder daarbij de steeltjes. Rasp de knoflook en snij het chilipepertje fijn als je die gebruikt.
  • Verhit boter en olijfolie op laag vuur in een wok of diepe koekenpan, voeg salie, knoflook en pepertje toe, en fruit ca. 5 minuten op laag vuur.
  • Meng de tagliatelle door de salieboter, zet het vuur hoog en bak de tagliatelle ongeveer vijf minuten terwijl je regelmatig roert.
  • Voeg op het eind, al roerend een scheut opgevangen kookvocht toe en meng goed.

Serveer met vers geraspte Italiaanse harde kaas en peper uit de molen.

tagliatelle salieboter

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama