Open menu

Tortilla's zijn convenient food bij uitstek. Kant en klaar zijn ze te koop bij elke supermarkt. Even opwarmen in de koekenpan of in de magnetron en je hebt een prima wrap. Nòg lekkerder zijn natuurlijk zelfgemaakte tortilla's, flinterdun en met luchtblaasjes.

In het Noorden van Mexico worden tortilla’s vaak van bloem gemaakt, terwijl Mexicanen uit het Zuiden maïs als basisingrediënt voor tortilla’s gebruiken. Ik koos voor een tussenvorm, maar je kunt natuurlijk ook voor uitsluitend maïsmeel of uitsluitend bloem kiezen.

De ingrediënten van een basistortilla zijn verrassend simpel: maïsmeel en/of bloem, water en een scheutje olie. Extra lekker worden de tortilla's met smaakmakers, zoals chilikruiden, knoflook en karwij- of komijnzaad. En je maakt ze in een handomdraai.

Lekker als wrap, maar ook heerlijk als borrelhapje, met salsa of guacamole.

Tortilla's
(voor 2 personen)

  • 60 g maïsmeel (voordelig te krijgen bij Turk of toko)
  • 60 g bloem
  • scheut zonnebloemolie
  • 60 ml water (lauw)
  • smaakmakers (zout, chilikruiden, knoflook, gemalen karwij- of komijnzaad)

Vermeng het maïsmeel en de bloem met zout en smaakmakers en een scheut olie. Voeg het water toe en kneed dit tot een glad deeg dat niet aan je vingers plakt. Te droog: voeg water toe. Te nat: voeg bloem of maïsmeel toe.

Maak vier bolletjes van ongeveer 45 gram (voor de rekenaars onder ons: 180 gedeeld door 4). Druk een bolletje plat en bestrooi aan beide kanten met bloem. Rol het voorzichtig(!) met een deegroller tot het (zeer) dun is. Zodra het aan de deegroller of het werkblad begint te kleven, weer bestrooien met bloem. Bak de tortilla aan beide kanten in een koekenpan met olie. Herhaal het procedé voor de overige drie bolletjes.

Meer!
Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama