Open menu

tempura thbOp het Koken-forum van Vegatopia lazen we dat bezoekster Joyce Japanse tempura maakte. Deze hapjes van gefrituurde groenten in een knapperig beslagje zijn een ideaal borrelhapje of voorgerecht. Joyce werkte haar eigen recept voor ons uit.

Tempura-beslag
150 g bloem
1 el aardappelzetmeel
150 ml ijskoud mineraalwater ( + extra voor de zekerheid)
1/2 tl bakpoeder
1 el gomasio*
2 eetstokjes

Voor de vulling:
Diverse groentes. Je kunt allerlei groenten gebruiken om in het beslag te dopen. Ik gebruikte hele kastanjechampignons, partjes ui, broccoli- en bloemkoolroosjes. Ook lekker: repen pompoen of zoete aardappel.

*te vervangen door 1 halve theelepel zout en 1 eetlepel geroosterd sesamzaad

tempura

  • Doe het water in een kom. Voeg de gezeefde bloem, het aardappelzetmeel, het bakpoeder en de gomasio toe. Het geheel heel voorzichtig en losjes mengen met de eetstokjes, je kunt er eventueel een beetje water bij doen om het beter te mengen, maar het is de bedoeling dat het beslag wat klonterig blijft.
  • Voor tempura geldt: hoe kouder het beslag, hoe krokanter je tempura.
  • Verwam de frituurpan op 180 graden. Haal de groenten door het beslag en frituur in porties ongeveer één minuut of tot de tempura goudbruin van kleur is. Goed uit laten lekken en smullen maar.

Om te dippen maak ik een wasabimayonaise:
1,5 el mayonaise
1 tl wasabi
2 el water

Het geheel mengen tot een glad mengsel.

Ook lekker om te dippen in een mengsel van zoute sojasaus, geroosterde en gemalen sesamzaadjes, wat mirin (=Japanse kookwijn) en wat water.

Itadakimasu!

 

 

Meer over Japans eten!
Vegetarische garnalen in de tempura?
Japanse vegetarische sushi maken?

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama