Open menu

Gisteren recenseerden we Plenty, vandaag een recept uit dit mooie kookboek vol groenten.  Met pompoen, omdat die nog maar even in de winkel te vinden is.

 

Knapperige pompoenparten met zure room
(voor 4 personen)

700 g pompoen (met schil)
50 g parmezaan, geraspt
20 g gedroogd wittebroodkruim
6 el fijngesneden bladpeterselie
2,5 tl fijngehakte tijm
geraspte schil van 2 grote citroenen
2 tenen knoflook, fijngehakt
4 el olijfolie
1 el fijngehakte dille
120 g zure room
zout en witte peper

  • Verhit de oven tot 190 °C. Snijd de pompoen in 1 cm dikke plakken en leg ze op de snijkant plat neer op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Vermeng voor de korst in een kommetje de parmezaan met broodkruim, peterselie, tijm, de helft van de citroenrasp, de knoflook, een beetje zout (de parmezaan is ook al zout) en wat peper.
  • Bestrijk de plakken pompoen royaal met olijfolie en bestrooi ze met het parmezaanmengsel, alle plakken moeten met een laagje van een paar millimeter zijn bedekt. Druk het mengsel met de vingertoppen op de plakken.
  • Zet de bakplaat in de oven en rooster de pompoen ongeveer 30 minuten tot de plakken gaar zijn; steek de punt van een mes in een plak om te controleren of dat gemakkelijk gaat. Dek de bovenkant eventueel losjes af met aluminiumfolie als de kruimellaag te snel zou kleuren.
  • Roer de dille en wat zout en peper naar smaak door de zure room. Dien de pompoenplakken warm op, bestrooid met de overgebleven citroenrasp. Geef de zure room apart.
Jannika, culiredactie tot 2015. Kijkt graag Britse kookprogramma’s.

the Kitchenary

horecarama