Open menu

De tijd dat verse, witte asperges weer volop verkrijgbaar zijn is aangebroken en dat betekent dat het weer tijd is voor mijn favoriete asperge-recept! Een romige en machtige maaltijdsalade van asperges, gebakken krieltjes, gekookte eieren en pittige kaas.

 

Een echt grote liefhebber van asperges was ik nooit. Best wel lekker met een sausje hoor, maar die draden eraan… brrr. Vanaf het moment dat ik dit gerecht at, wist ik dat je ook wat anders met die witte stengels kon en sindsdien kijk ook ik uit naar het aspergeseizoen.

Het recept stond jaren geleden in een blad, dus de exacte bron weet ik niet meer. Door de jaren heen heb ik het wat aangepast aan mijn smaak door verse kruiden en geroosterde pijnboompitten toe te voegen.

 

Maaltijdsalade van asperges, krieltjes en oude kaas

Voor 3 á 4 personen

1 kilo verse, witte asperges (of 500 gram geschilde en met het kontje er af), wat dikkere asperges zijn geschikter dan de dunne
700 g krieltjes
boter of olijfolie
8 eieren
150 g geraspte Old Amsterdam kaas of een andere pittige kaas*
50 g (room)boter
1 el verse tijm of een halve el verse salie, fijngehakt
4 el pijnboompitjes
zout en peper naar smaak

* Old Amsterdam in niet vegetarisch gestremd. Als je een vegetarisch gestremde kaas zoekt, zie onze kaaslijst.

  • Schil de asperges en verwijder het onderste, houterige gedeelte (zo’n 2 a 3 cm). Snijd ze in stukken van 2 á 3 cm lang, maar laat de kopjes wel heel.
  • Kook ze al-dente in zo’n 10 minuten. Ze mogen niet slap worden, dus prik met een vork in een stukje om te zien of ze gaar zijn. Laat ze na het koken goed uitlekken.
  • Bak in een koekenpan de krieltjes in boter of olijfolie goudbruin en breng ze ondertussen op smaak met zout en peper.
  • Kook de eieren 8-10 minuten in kokend water, zodat ze hardgekookt zijn. Laat ze daarna ‘schrikken’ onder de koude kraan en pel ze. Snijd ze in stukjes van zo’n 1 á 2 cm.
  • Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitjes op hoog vuur, ongeveer een minuut lang. Schud de pan heen en weer om aanbranden te voorkomen.
  • Pak een mooie schaal en meng daarin voorzichtig de asperges, krieltjes, stukjes eieren, geraspte kaas en pijnboompitjes. Zorg dat de gekookte en gebakken ingredienten nog goed warm zijn, zodat de kaas wat kan smelten.
  • Smelt in een pannetje de boter en voeg er wat fijngehakte salie of tijm aan toe. Giet de gesmolten kruidenboter over de salade en roer het er zachtjes doorheen, samen met peper en smaak. Dien het warm op.

 

Tips:


-
In plaats van salie of tijm past dragon hier ook goed bij. Gebruik 1 el.
- Eet je koolhydraat-arm? Laat dan de krieltjes achterwege en reken 1 ei per persoon extra. Ook kun je wat meer kaas en pijnboompitjes gebruiken.
- Asperges in de aanbieding, maar geen zin om een week lang dagelijks asperges te moeten eten? Vries ze dan in. Schil en was ze (en snijd ze desgewenst in kleine stukken) om ze vervolgens in te vriezen in een diepvrieszak. Je kunt ze zo 6 tot 8 maanden bewaren. Ontdooi ze niet voor gebruik, maar doe ze bevroren in kokend water. Zo kun je nog geregeld asperges eten tot aan de kerst toe!
- De echte aspergofiel kan in deze tijd naar aspergemarkten en open dagen van telers. Klik hier voor een lijst met evenementen.
- Wil je weten of het witte goud bij de groenteboer wel vers is? Wrijf dan 2 asperges tegen elkaar. Als dat een piepend geluid geeft, weet je dat ze vers zijn.

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama