Open menu

altVochtig weer, een beetje zon, dan wil het wel lukken met de courgettes in de moestuin. Ze bulderen de grond uit, en je hebt de ene nog niet op of de volgende hangen al weer oogstklaar aan de plant. Door de pasta, in de soep, overal snipperen we de gele en groene courgetjes door. Maar waarom zou je ze niet een keer uit de coulissen slepen en de hoofdrol gunnen?

 

In de Turkse keuken weten ze er wel raad mee. Daar maken ze er mucver van, courgettepannenkoekjes. Een flinke salade erbij en klaar ben je, op een zomeravond. Kleine brokjes fetakaas en taggia-olijven zijn er lekker bij.
Ik maak mucver op zomerse dagen vaak in een electrische hapjespan, die me ooit door een Turkse kookjuf is aangeraden voor het maken van Lahmacun (Turkse pizza’s). Groot voordeel: je kan de pannenkoekjes lekker buiten onder de parasol bakken met de kinderen, en je hebt binnenshuis geen baklucht.

Mucver

1 stevige courgette of 2 kleinere
2 kleine aardappels, geschild
2 lente-uitje
1 bosje bladpeterselie
2 eieren
peper
zout
5 tot 8 eetlepels bloem
1 mok zonnebloemolie

  • Was de courgette en verwijder steeltje en kontje.
  • Rasp de courgette en de aardappels op een grove rasp.
  • Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in zeer dunne ringetjes.
  • Was de peterselie, dep goed droog en hak fijn.
  • Meng lente-uitjes, kruiden, geraspte aardappelen en eieren voorzichtig door de courgettesnippers en roer er lepel voor lepel de bloem door tot je een dik beslag hebt.
  • Verhit de olie en schep met een eetlepel porties courgette-mengsel in de pan. Druk iets plat met de achterkant van de lepel. Bak één kant bruin en draai voorzichtig om tot de mucver rondom gaar en bruin is (minuut of twee, drie).
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm in een lauwe oven. Ga zo door totdat het mengsel op is.

 

 

Frederike Krommendijk, gastredacteur. Tekstschrijver voor kookboeken, tuinbladen, reclamebureaus en iedereen die verder om klare taal vraagt via www.krommendijkvelthuis.nl. Moestuinier, hobbykok, moeder. Kan hele dag wel lekker eten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama