Open menu

alt

Gisteren recenseerden we Home Made Winter. Een geweldig kookboek. Vandaag geven we een recept eruit: pompoencrème met geitenkaasroom. Leuk voor de herfst, maar ter inspiratie voor de feestmaand.

Glaasjes pompoencrème met geitenkaasroom en salie

 alt
foto: Oof Verschuren

voor de pompoencrème
1 butternut pompoen (flespompoen)
2 el olijfolie
1 klein blikje tomatenpuree
scheutje witte wijn
750 ml groentebouillon
een paar takjes salie
peper en zout

voor de room
1 bakje roomkaas (200 g)
150 ml zachte smeerbare geitenkaas (bijvoorbeeld 1 kuipje Chavroux)

ter garnering
75 gram boter
een paar mooie blaadjes salie

Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit de olijfolie in een zware pan. Bak de pompoenblokjes even op hoog vuur rondom aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak die al omscheppend mee tot het zoet gaat geuren. Blus af met de wijn, laat hem iets verdampen en giet de bouillon erbij. Voeg de takjes salie toe en draai als de bouillon net kookt het vuur laag. Laat hem zo’n 35 minuten zachtjes koken met de deksel half op de pan.
Maak intussen de kaasroom.
Mix in de keukenmachine de ingrediënten ervoor tot een gladde saus. Vul een spuitzak ermee en bewaar hem op een koele plaats. Pureer de soep met een staafmixer helemaal glad. Doe dit langer dan gevoelsmatig nodig is, de crème zal er zijdezacht van worden. Laat de pompoencrème dan helemaal koud worden.

Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Giet voorzichtig het heldere deel af en gooi de wei, het witte deel, weg. Verhit het heldere deel opnieuw en frituur de salieblaadjes er enkele seconden in. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Bewaar de geklaarde salieboter om wat anders in te kunnen bakken.

Vul voor het serveren kleine glaasjes met de pompoencrème. Spuit er dan voorzichtig de kaasroom op. Dit kan ook met twee eetlepels. Strijk de roomlaag met een mes glad. Serveer ze met een klein koffielepeltje erbij.

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

the Kitchenary

horecarama