Open menu

broccoli2 thbBroccoli, eieren en aardappels uit de oven op één bord in een verrukkelijk gerecht, wat wil je nog meer? Niets, en zo denkt Heidi Swanson er kennelijk ook over, want in haar door ons besproken kookboek Super Natural Every Day nam ze een erg lekker recept voor broccoli gribiche op.

Je mag van Heidi de broccoli ook vervangen door prei of groene asperges als die in het seizoen zijn en ze adviseert je de kleinste aardappels die je kunt vinden te gebruiken. Je kunt ook andere groene kruiden gebruiken dan de door haar genoemde.

Lunchgerecht of bijgerecht
voor zes personen
600 g kleine aardappels
150 ml extra virgine olijfolie
fijn zeezout
340 g broccoli
4 grote eieren*
2 el rode wijnazijn
1 el dijon mosterd
1 el kappertjes
2 sjalotten, gehakt
1 el peterselie
1 el dragon
1 el kervel of bieslook

* Onze eieren in Nederland zijn vaker kleiner dan die in Amerika. Je kunt dus ook 5 of 6 eieren nemen.

  • Kook de eieren.
  • Verhit de oven voor op 200 graden (gasstand 6) en leg een rooster bovenin en een rooster in het midden van de oven.
  • Snij de broccoli in roosjes.
  • Schil de aardappels niet, maar maak ze goed schoon en droog ze af met een theedoek. Als ze niet zo klein zijn, snij ze dan in stukken niet langer dan je duim. Bestrijk ze met je handen met een eetlepel olijfolie, strooi er wat zout over en leg de aardappels in een braadslee. Leg midden in de oven tot ze gaar zijn en bruin beginnen te worden, dit duurt ongeveer 30 minuten. Halverwege de baktijd van de aardappels besprenkel je de broccoli met een eetlepel olijfolie en wat zout. Leg de broccoli op een braadslee, zorg dat de broccoliroosjes niet op elkaar liggen, en leg (bovenin) de oven. De broccoli is na ongeveer 15 minuten klaar en mag een beetje bruin aan de uiteinden zijn.
  • Spoel de kappertjes af en hak ze fijn. Hak de sjalotten fijn. Hak de kruiden fijn.
  • Prak het eigeel van één ei fijn in een kom. Voeg in een heel dun straaltje de overgebleven olijfolie toe, terwijl je voortdurend klopt, zodat je een glanzende dressing krijgt. Voeg de azijn toe, roer goed, en voeg dan de mosterd toe en roer weer. Voeg de kappertjes, sjalotten en kruiden en 1/4 tl zout toe, roer goed.
  • Hak de eieren fijn en roer door de dressing.
  • Doe de warme aardappels en broccoli in een grote kom en roer er om te beginnen voorzichtig 2/3 van de dressing door. Proef en breng verder op smaak met de rest van de dressing naar smaak.

 


altMeer!

 

the Kitchenary

horecarama