Open menu

zuurkool thbIk eet mijn zuurkool graag rauw. Als salade, op een pita met falafel: heerlijk! Maar als je zuurkool lang laat stoven, krijg je weer een heel ander gerecht. Ik vind het helemaal leuk worden als je je zuurkool zelf mag scheppen uit zo'n teiltje in de koeling van je biowinkel, maar dat kan mijn afwijking zijn.

Voor 2 personen
500 g zuurkool
1 klont boter (maar een scheut olijfolie kan ook)
4 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
150 ml witte wijn

  • Laat de zuurkool even uitlekken in een vergiet. Er zijn mensen die de zuurkool nu heftig gaan afspoelen, maar ik doe dat niet. Ik eet mijn zuurkool graag zuur. Als je een mildere smaak wilt, kun je de zuurkool even afspoelen.
  • Smelt de klont boter in een grote pan. Voeg de zuurkool toe en roer even los. Laat een minuutje bakken, voeg de wijn, laurier en jeneverbessen toe (het lijkt weinig wijn maar de hoeveelheid is genoeg), draai het vuur meteen heel laag en doe een deksel op de pan. Laat anderhalf uur stoven.
  • En dat is het. Na anderhalf uur heb je heerlijke zuurkool. Vis de laurier en jeneverbessen er nog even uit. Echt veel lekkerder dan zuurkool die maar tien minuten gestoofd heeft. En het fornuis doet het werk, het is niet alsof je wat aan de zuurkool hoeft te doen in die anderhalf uur. 

 


alt Meer zuurkool

zuurkool

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

the Kitchenary

horecarama