Open menu

causa limena thbCausa limeña is een klassiek voorgerecht uit Peru. Het woord “causa” is afkomstig van het Quechuawoord “kausay” dat “voeding” betekent. Het woord werd ook gebruikt om aardappels mee aan te duiden, het hoofdingrediënt van dit gerecht. “Limeña” betekent “uit Lima”, de hoofdstad van het land. En het is lekker!!


Er bestaat niet één bepaalde vulling voor de causa limeña noch één bepaalde manier van opbouwen van het gerecht. Hier heb ik gekozen voor een torentje met een plantaardige vulling. Andere mogelijke ingrediënten zijn bijvoorbeeld maïs, kaas of hardgekookt ei.

Voorgerecht voor 4 personen
700 g aardappels
olijfolie
sap van ½ citroen
1 el pasta de ají amarillo of ½ tl chilipoeder
peper en zout
1 tomaat
10 zwarte olijven
1 rode ui
2 avocado's

  • Schil de aardappels en kook ze gaar. Giet de aardappels daarna goed af en pureer ze samen met drie à vier eetlepels olijfolie en het sap van een halve citroen tot een gladde massa. Breng op smaak met ají amarillo/chilipoeder, peper en zout. Laat de puree afkoelen in de koelkast.
  • Verwijder de pitjes en de steelaanzet van de tomaat en snij ze vervolgens in kleine blokjes. Hak de olijven en de ui fijn. Meng de tomatenblokjes met de olijven en de ui en bewaar alles in de koelkast.
  • Snij de avocado's doormidden, verwijder de pit, schil ze en snij ze vervolgens in dunne plakjes.
  • Nu gaan we over tot de montage van het gerecht. Het handigst hiervoor is een serveerring. Ik gebruikte eentje met een doorsnede van zeven centimeter. Leg de ring op een bord en breng een eetlepel puree aan in een gelijkmatige laag. Leg hierop een laagje avocadoplakjes. Nu komt weer een laag puree. Druk deze lichtjes aan om het torentje stevig te maken. Leg hierop nu een eetlepel van het tomatenmengsel en werk af met een laagje puree. Verwijder de serveerring nu voorzichtig. In totaal doe je dit vier maal.
  • Wanneer je geen serveerring heb, kan het ook met een kopje. Bekleed het kopje van binnen met plasticfolie. Breng nu vervolgens een laagje puree, een laagje avocadoplakjes, een laagje puree, een laagje tomatenmengsel en tenslotte nog een laagje puree aan. Druk alles goed aan en zorg dat het kopje vol is. Zet het kopje nu omgekeerd op een bord. Verwijder het kopje op en haal de plasticfolie van de causa. In totaal doe je dit vier maal.
  • Dien op als voorgerecht met eventueel wat mayonaise.

 causa limena

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama