Open menu

tomhunt-waterkers-sGisteren bespraken we Puur natuurlijk koken van Tom Hunt. Een fijn boek waarin zoveel mogelijk delen van groenten en fruit benut worden, in zeer kleurrijke en smaakvolle gerechten. Vandaag plaatsen we zijn recepten met waterkers en zijn inventieve idee om van een restje van de salade vegetarische burgers te maken.

Onderstaande recepten en teksten komen uit Puur natuurlijk koken van Tom Hunt.


Gepureerde waterkerspesto

Een geweldige saus om in de koelkast te hebben voor die keren dat je geen tijd hebt om te koken. Het is makkelijk te maken en relatief goedkoop in vergelijking met de traditionele basilicumversie. Voor 1 klein potje.

100 g waterkers, 2 el pijnboompitten, klein stukje geraspte mierikswortel (optioneel), 30 g fijngeraspte Parmezaanse kaas, 50 ml olijfolie, sap van ½ citroen of naar smaak

Spoel de waterkers af en schud droog. Rooster de pijnboompitten 3 tot 5 minuten in een droge pan tot ze goudbruin zijn en donkere plekjes hebben. Doe met de andere ingrediënten en de helft van het citroensap in een blender. Bestrooi met peper en zout en pureer met behulp van de pulseerknop tot een grove pasta. Breng indien nodig op smaak met meer peper, zout en citroensap.


Salade van Puy-linzen met zongedroogde tomaten, feta en waterkerspesto

Deze heerlijke, eenvoudige salade is goed houdbaar in de koelkast en erg geschikt als lunch of onderdeel van een buffet. Varieer met gegrilde groenten, afhankelijk van je voorkeur of van wat je op dat moment in huis hebt. Voor 6 personen als maaltijdsalade.

1 x recept Gepureerde waterkerspesto
100 g Puy-linzen (donkergroene linzen uit Le Puy; o.a. natuurwinkel)
150 g courgette, indien mogelijk een mix van gele en groene, in de lengte gesneden in repen van 1 cm dik
3 lente-uien
milde olijfolie
50 g zongedroogde tomaten, of in de oven gedroogde tomaten, gehakt
10 g platte peterselie, steeltjes fijngehakt, blaadjes grofgehakt
¼ rode ui, fijngesnipperd
100 g fetakaas, verkruimeld

Kook de linzen 15 tot 20 minuten in ruim water beetgaar. Giet af in een vergiet en laat afkoelen onder stromend water. Laat drogen in het vergiet.

Meng de courgettes en de lente-ui in wat milde olijfolie door elkaar en bestrooi met zout. Verhit een grillpan op hoog vuur en rooster de courgette en de lente-ui kort aan beide kanten. Laat afkoelen, snijd de repen courgette in stukken van 5 cm lang en hak de ui fijn.

Doe alle ingrediënten in een kom en schep door zodat alles met pesto is bedekt. 

Bewaren 
De waterkerspesto is een week houdbaar in een pot in de koelkast, de salade drie dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Laat de salade voor het serveren op kamertemperatuur komen. 

Meer gepureerde waterkers pesto ... en restjes


Aardappels met pesto. 
Voeg een lepel Gepureerde waterkerspesto toe aan gekookte nieuwe aardappels en meng goed. Bestrooi eventueel met fijngeraspte Parmezaanse kaas.

Superlekkere vegetarische hamburgers. 
Heb je nog salade over? Doe met een lepel speltbloem in een blender en druk een paar keer op de pulseerknop zodat het een puree met een grove structuur wordt. Vorm burgers van het mengsel en bak 5 minuten aan beide kanten in milde olijfolie tot de burgers wat krokant en door en door warm zijn. Serveer gewikkeld in blaadjes sla in plaats van broodjes, eventueel met chilisaus.

tomhunt-waterkers

Deze recepten en de foto komen uit het boek Puur natuurlijk koken - Eet volgens de seizoenen en verspil niets van Tom Hunt.

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama