Open menu

De wereld is in de war. Overal slaan de seismografen uit, Maassluis leek bij de intocht van de Sint wel een belegerde vesting en de Amerikanen kozen een president die eruit ziet als een rat die onder een dakpan uit gluurt. Brrrrr, gauw naar binnen, comfort food maken. Zuurkool bijvoorbeeld.

Als kind haatte ik zuurkool. Mijn moeder zette de zure meuk ’s middags al op, waardoor het tegen etenstijd zowel de geur als de consistentie van braaksel had. Gelukkig mocht ik als kind één ding niet lusten, dus daar was ik gauw uit: exit zuurkool. Pas in mijn volwassen leven, als toegewijde echtgenote van een fervente stamppot-fanaat, zette ik mijn walging opzij en proefde ik de zuurkool voorzichtig zo uit het zakje. Lekker! Vooral die uit de eko-winkel leek eigenlijk veel meer op gewone kool, maar dan zuur, dan op de brij die ik mij van vroeger herinnerde.

Mijn schoonvader heeft een moestuin vól witte kolen, dus waarom zou ik die eko-zuurkool eigenlijk niet zelf maken? Ik leerde het vorige winter op de workshop Sauer Power van Christel Burghoorn van Enjoy The Crisis. Eitje, die kool, en nog een gezellige middag ook. Weer een jeugdtrauma verwerkt, en met een buik vol stamppot ziet die akelige buitenwereld er ineens ook een stuk beter uit.

Ik maakte er stamppot van met half knolselderij-half aardappel, daar wordt het wat kruidiger en een stuk minder calorierijk van. Vegetarisch spekje erdoor, of lekker onder een bubbelend dekentje van kaassaus uit de oven. En het restje stamppot rol je de volgende middag zo tot gezellige kroketjes. Even door wat ei en paneermeel halen en je lunch is ook depressie-proof. Laat de wereld nou maar schudden.

Zuurkool van Christel

1 biologische witte kool
zeezout

  • Koolbladeren losmaken en wassen. Leg een paar grote bladeren apart om de pot aan het eind af te sluiten.
  • Snij het hart uit de kool en gooi weg, snij de rest van de kool in zo dun mogelijke plakjes, met een mes, schaaf of keukenmachine met schaaf. (Pas op voor je vingers!)
  • Doe de koolreepjes met een paar theelepels zout in een grote mengbak of (schone) plastic afwasbak. Stamp met een vijzel, stamper of ander drukgereedschap de kool flink aan tot het gaat glinsteren van het sap uit de kool. Je kunt nog wat peperkorrels of karwijzaad toevoegen voor de Oer­hollandse zuurkoolsmaak.
  • Laat de bak bij kamertemperatuur een nacht staan met een theedoek erover. Een snellere versie is om het minimaal één uur te laten staan (door het aan de lucht bloot te stellen kunnen goede bacteriën en gisten inwerken op de kool, en wordt de kool wat zachter wat het aanstampen makkelijker maakt).
  • Maak in de tussentijd een paar weckpotten schoon met sodawater en spoel goed na zodat ze brandschoon zijn.
  • Vul de potten stukje bij beetje met de kool, waarbij je na elke laag de kool flink in de pot stampt om de lucht uit de pot te krijgen en het sap uit de kool. Vul de pot tot bijna bovenaan, en daar moet de kool echt onder zijn eigen sap staan. Zo niet, stamp dan nog even verder of voeg nog een beetje zout toe.
  • Voeg als laatste 1 of 2 van de buitenste bladeren toe, druk goed naar beneden en sluit de pot af. Je kunt de kool ook verzwaren met keramische bakbonen of knikkers in een plastic zakje, of een zakje water. Het belangrijkste is dat de kool onder het vocht blijft staan, anders gaat het rotten.
  • Zet de pot in een bak (kan vocht uitkomen). Bewaar de pot 2 tot 5 weken op kamertemperatuur, en daarna in de koelkast.

 


Meer zuurkool!

Frederike Krommendijk, gastredacteur. Tekstschrijver voor kookboeken, tuinbladen, reclamebureaus en iedereen die verder om klare taal vraagt via www.krommendijkvelthuis.nl. Moestuinier, hobbykok, moeder. Kan hele dag wel lekker eten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama