Open menu

piccalillygroenten thbTijdens een kookworkshop hebben mijn man en ik onlangs een pittige piccalilly met groenten gemaakt. Hierop voortbouwend heb ik een lekker frisse variant gemaakt door sushigember toe te voegen. De piccalillygroenten combineren goed met geroosterde avocado. Met dit mooie kleurenpalet aan groenten heb je een heerlijk restje zomer op je bord.

Er wordt vaak aangeraden om groente na het blancheren direct koud af te spoelen, om verder garen te voorkomen. De meesterkok die de kookworkshop gaf, vond echter dat je de groente juist niet af moet spoelen, om de smaak te behouden.

Omdat de piccalilly van zichzelf al zuur en fris is, en omdat de avocado door het roosteren al sterker smaakt, is het niet nodig om wat citroen- of limoensap over te sprenkelen.

Als je geen brûléebrander hebt, kun je de avocadoplakken ook prima bakken in een anti-aanbakpan, of grillen onder de ovengrill

Voor 4 personen

voor de groenten:
1 kleine bloemkool
4 worteltjes
1 komkommer
1 rode paprika, desgewenst geschild

voor de piccalillysaus:
2 sjalotjes
4 el olijfolie
1 el kerriepoeder
1 el kurkuma
2 el bloem
½ zakje sushigember
1½ dl frambozenazijn
½ dl water
4 el suiker
2 el milde mosterd
2 blikken kidneybonen of kapucijners à 400 gram

voor de geroosterde avocado’s:
2 niet al te rijpe avocado’s
extra: brûleébrander

Tip: om dit gerecht lekker warm te houden, serveer het dan in borden die een half uur van tevoren in een oven op 80 graden zijn voorverwarmd.

  • Verdeel of snij de groenten allemaal in het zelfde formaat: verdeel de bloemkool in roosjes, schil de wortelen en snij deze in halve maantjes. Snij ook de rode paprika in stukjes van dezelfde grootte. Schil de komkommer, snij overdwars in vieren, verwijder de zaadlijsten en snij in stukken.
  • Blancheer de groenten afzonderlijk van elkaar in een ruime pan met kokend water: de bloemkoolroosjes en de wortelpartjes twee minuten, de komkommer en de paprika elk een halve minuut. Schep de groenten er met een schuimspaan uit en doe ze in een schaal (niet koud afspoelen, want dan gaat er smaak verloren).
  • Maak nu de piccalillysaus klaar: snipper de sjalotjes en fruit deze zachtjes aan in de olijfolie. Voeg er kerriepoeder en kurkuma aan toe en laat deze gedurende twee minuten zachtjes verwarmen (myoteren). Doe er de bloem bij en laat deze in twee minuten op matig vuur, goed roerend, gaar worden. Voeg nu de azijn en het water toe, en roer alles glad. Doe er de gehakte sushigember, de suiker en de mosterd bij en blijf intussen roeren.
  • Laat de saus twee minuten zachtjes koken, voeg de groenten toe en verwarm deze nog even in de saus.
  • Verwarm de bonen in een apart pannetje in het kookvocht, giet af, voeg toe aan de piccaillygroenten en meng voorzichtig door.
  • Snij de avocado’s overdwars in tweeën, verwijder de pit en snij elke helft in twee mooie dikke plakken (dus je krijgt twee plakken per persoon). De bolle zijkanten gebruik je niet, die kun je bewaren voor een ander gerechtje.
  • Leg de avocadoplakken op een (oven)rooster op het fornuis. Brand met een brûléebrander de avocadoplakken tot ze aan de bovenkant bruingeblakerd zijn.
  • Als je geen brûléebrander hebt, dan kun je de plakken avocado ook bakken in een anti-aanbakpan. Bak de plakken dan in twee minuten bruin aan de ene kant, en een halve minuut aan de andere kant. Of grill de plakken avocado onder de ovengrill tot ze mooi gekleurd zijn.

Serveer de groenten met de piccalilly samen met de bonen en de plakken geroosterde avocado op vier voorverwarmde borden.

piccalillygroenten

geroosterde avocado

 

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama